dilluns, 26 d’octubre del 2015

Mil i una raons per a l'Estat propi. El llibre.


Ben aviat, aquest país haurà de posar en marxa un procés constituent que ens conduirà a la proclamació de la nova República catalana independent. Aquest procés ha de venir precedit d’un ampli i gran debat ciutadà sobre el país que volem, sobre la Catalunya del futur. La societat civil ha de ser obligatòriament la gran protagonista d’aquest debat en què tots nosaltres ens haurem d’involucrar, aportant-hi idees, reptes, solucions perquè les conclusions que se’n puguin arribar a extreure representin la base sobre la qual el Parlament català redacti la nova Constitució.

En aquesta línia, l’Associacióel País Que Volem, tot continuant amb el camí iniciat des de fa temps a l’entorn del debat ciutadà constituent, va programar 13 sessions sota el títol DEBAT A BAT. L’organització de les jornades va anar a càrrec de Pere Pugès, Pau Hortal, Josep Pedrol i Jaume Marfany. Es van dur a terme durant el mes de juliol, de manera trepidant i apassionant.

El primer resultat d’aquests debats, que no pas l’últim, és el llibre “Mil i una raons per a l’Estat propi”.

El periodista Jordi Mercader és la persona que exerceix de relator d’aquestes 13 converses, sobre 13 grans temes de país, en les quals han participat un total de més de cent deu professionals i experts en cada un dels àmbits. Cadascuna de les sessions estava moderada per coneguts periodistes com Xevi Xirgo, Josep Maria Ureta, Albert Sáez, Enric Sierra, Joan Bosch, Pere Martí, Salvador Cot, Vicent Partal, Eduard Berraondo, Joredi Navarro, Xavier Duran o Francesc Canosa.

El llibre, de lectura no només interessant, sinó també amena, ens submergeix en àmbits tan diferents, però alhora tan importants com la Cultura, l’art i la llengua; la Societat del benestar, informació i coneixement; l’Economia, empresa i ocupació; Territori i sostenibilitat; Sectors econòmics bàsics; Dret, fiscalitat i finances públiques; Ciència, innovació, tecnologia i creativitat; Sanitat, seguretat social i pensions; Ciutadania, democràcia i política; Administració, serveis públics i seguretat nacional; Projecció internacional; Salut, esport i lleure; Educació.

El llibre està dividit en dues parts: En la primera hi trobarem el relat amè, didàctic i de lectura fàcil que Jordi Mercader ha fet sobre cadascuna de les sessions. A la segona, hi podrem trobar la compilació de les anàlisis DAFO que van fer els participants sobre els perjudicis que genera la dependència d’un altre Estat i els avantatges que comportaria disposar d’un Estat propi. Així mateix, sobre els punts forts i els punts febles que té Catalunya per estructurar-se com un Estat.

El llibre té un pròleg del President de la Generalitat Sr. Artur Mas i un epíleg d’en Pere Pugès.

Del pròleg del president n’extraiem aquest fragment: 

“Amb la lectura d’aquest llibre ens adonarem que tenim tot el que necessitem per fer un salt qualitatiu endavant i situar-nos entre les societats més avançades d’Europa. No ens ha de fer por el futur. Estem preparats per encarar-lo amb garanties d’èxit. Ara ens toca treballar per fer-lo possible, perquè el futur pertany a aquells que creuen en la bellesa dels seus somnis." 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada