dimecres, 3 de febrer del 2016

Les Constitucions i llibertats de Catalunya

Davantal del darrer programa de La Clau de la nostra història

Quan parlem d’una constitució ens estem referint a un conjunt de principis fonamentals o precedents establerts, segons els quals un Estat o una organització es governen. En el cas dels Estats, una constitució és la norma jurídica fonamental que defineix l'estructura, els procediments, les prerrogatives, drets i responsabilitats del govern i dels ciutadans.

De constitucions n’hi ha de molts tipus. Des de la constitució de l’Índia, la més llarga del món, que conté 444 articles i 94 esmenes, a la dels Estats Units, la més curta, que només conté 7 articles i 27 esmenes.

Des del punt de vista del Dret Constitucional, les constitucions també es poden classificar segons la major o menor dificultat existent a l’hora de modificar-les. Així tenim models de constitucions rígides o molt rígides i d’altres que són força flexibles. 

Constitucions federals... confederals... de monarquia parlamentària....

I també existeixen aquelles constitucions que únicament son una façana, un instrument de poder al servei de fonts autoritàries.

Recentment, el Parlament de Catalunya acaba de posar en marxa la Comissió d’Estudi per al Procés Constituent. Què és, i com hauria de ser aquest procés constituent que ens ha de permetre dotar-nos d’una Constitució moderna, flexible i inspirada en els valors republicans?

El nostre procés constituent ha de ser obert, transparent, participatiu i inclusiu perquè ens permeti definir les bases constituents d’un nou país. Gran part de la societat catalana té l'anhel de deixar enrere l'etapa estatutària actual i repensar-se profundament. Per a alguns la independència és la millor eina per fer-ho, per a d'altres no, però existeix una àmplia coincidència en la voluntat de decidir-ho tot, de projectar la Catalunya que volem.

Això és un procés constituent. Aquell en què la ciutadania, els seus representants i les institucions deliberen conjuntament, seguint una metodologia democràtica pròpia del segle XXI, i aconseguint generar veritable intel·ligència col·lectiva per a construir de manera col·laborativa un nou model de país.

Aquest és el futur... que, com sempre en aquest programa, enllaçarem amb el nostre present i, sobretot amb el nostre passat històric. Un passat que es remunta molts segles enrere quan, en el segle XIII, es creen les Corts Catalanes, un sistema legislatiu molt avançat per l’època. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada