divendres, 18 de març del 2016

Les darreres enquestes o la feina a mig fer


Malgrat la distància prudent amb què hem de rebre les dades, malgrat que no sempre l’encerten de ple, malgrat tot, les darreres enquestes sobre possibles resultats electorals a Catalunya no són les que molts de nosaltres voldríem que fossin.

Junts pel Sí i la CUP podrien perdre la majoria absoluta al Parlament. La suma d’ambdues formacions podrien obtenir entre 60 i 65 diputats, lluny dels 72 de què disposen ara. Catalunya Sí que es Pot duplicaria el nombre de diputats actual.

Pel que fa a les eleccions espanyoles, En Comú Podem tornaria a guanyar-les de manera clara. Això vol dir que de nou més de 800.000 catalans votarien aquesta formació que encarna una nova tercera via espanyola.

I, per si no en tinguéssim prou amb tot això, pel que fa al tema de la independència, es produeix un empat tècnic. El 45,3% dels catalans vol que Catalunya sigui un Estat independent, mentre que un 45,5% no hi estaria d'acord.

Què en podem extreure d’aquestes dades?

Doncs que la feina encara està a mig fer. No podem oblidar que si s’acaba complint el full de ruta de Junts pel Sí i la CUP, d’aquí a 16, 18 o 20 mesos, hi hauria unes eleccions constituents que, evidentment, l’independentisme hauria de guanyar si volem proclamar la República Catalana com a Estat independent.

Les dades de les enquestes ens obliguen al que sempre hem dit i mantingut: ampliar la majoria social favorable a la independència. 

I això com s’aconsegueix?

Només hi ha una manera: apropant-nos al sector social que actualment vota Catalunya Sí que es Pot. Només si aconseguim l’apropament dels dos sectors socials aconseguirem créixer i trencar els mals auguris d’aquestes enquestes.

Com? A través d’allò que ens uneix i que és el desig de canviar moltes coses. Establir un símil com el de la doble pregunta del 9 de novembre.

Primer, preguntem-nos com volem que sigui la Catalunya del futur i, un cop hàgim obtingut les respostes, llavors els preguntarem a tots aquells que encara confien en una Espanya federal...

I aquesta Catalunya del futur com l’aconseguirem?

Si fem bé les coses, la resposta només pot ser una i llavors haurem guanyat definitivament.. 

1 comentari :

  1. La majoria s'amplia en fets i en això té molt a fer el Govern i Parlament.

    ResponElimina