dimecres, 28 de setembre del 2016

Monument a Colom o... sense pensament hi ha el dogma


La CUP, acostumada a obrir certes polèmiques, n'acaba d'encetar una de nova amb la proposició que té previst de portar a debat a les portes del 12 d'octubre: la retirada del monument a Cristòfor Colom situat a la part baixa de la Rambla. 

"Cristòfor Colom i el respecte al coneixement" , de Jordi Bilbeny, és. no només un interessant article, de lectura obligada, sinó que el considero imprescindible abans d'engegar un debat estèril. Perquè no hi ha res més pobre i inútil que debatre un tema sense tenir la informació indispensable que, irremissiblement,  ens condueix a un parlar per no callar. 

Després de llegir Bilbeny, us recomano també que feu un cop d'ull a dos dels capítols emesos de La clau de la nostra història



De ben segur que us aportaran informació i, en paraules d'en Bilbeny, "sense informació no hi ha idees. Sense idees no hi ha pensament":

Abolir, enderrocar, amagar, esborrar són mots i idees que no han deixat de preconitzar no pas els defensors de cap república, ni de cap revolució social, ni de cap Ítaca ni Utopia, sinó que són les idees força, les idees clau dels enemics de tot pensament, de tota cultura i de tota llibertat. Sense informació, no hi ha idees, sense idees, no hi ha pensament, sense pensament hi ha el dogma. 

"Sense pensament hi ha el dogma...." I qualsevol dogma, en paraules del poeta i filòsof romanès, Lucian Blaga, "qualsevol dogma és una idea armada virtualment amb tots els mitjans del terror"
  • Cap comentari :

    Publica un comentari a l'entrada