diumenge, 4 de setembre del 2016

Sant Boi 9-S, una ocasió perduda (o que el partidisme no ens faci traïdors)


L’any 1976. L’Assemblea de Catalunya, l’organització unitària antifranquista, va decidir convocar una concentració per al primer 11 de setembre després de la mort del dictador. Es va pensar fer-la al parc de la Ciutadella, a Barcelona, però, l’Estat espanyol, conscient de la transcendència d’aquella concentració va negar el permís i va oferir com a contrapartida la localitat de Sant Boi, al Baix Llobregat. La intenció era ben clara: posar totes les dificultats possibles per organitzar l’acte (faltaven només 3 dies) i, alhora, intentar la desmobilització de la gent per les dificultats per accedir-hi.

El treball intens i conjunt, entre altres, de l’Assemblea de Catalunya de Sant Boi, de gent del PSUC, socialistes, democristians i convergents van fer possible que l’acte acabés sent un èxit rotund. En Miquel Sellarès, una de les persones que van participar en l’organització d’aquell acte, destacava en un recent article dues de les intervencions que van tenir lloc. En paraules seves: “La primera, la de Miquel Roca, que va significar el compromís de certs sectors del poder i de les classes mitjanes i acomodades amb la lluita per la democràcia i per Catalunya, i la segona, i la més emotiva, la de Jordi Carbonell en nom de l'Assemblea de Catalunya. Carbonell va fer cèlebre aquell dia la frase: “Que la prudència no ens faci traïdors”, que s'ha convertit en un dels lemes del procés nacional de Catalunya.”

He volgut situar el context en què va tenir lloc aquell 11-S de fa quaranta anys. Un context totalment unitari en què tothom, absolutament tothom, va saber deixar de banda partidismes i ideologies per empènyer, junts, pacíficament i democràticament el país cap a la llibertat.

Enguany, el vespre del 9 de setembre, les seccions locals de Sant Boi d’ERC, CUP i Podem organitzen un acte conjunt per commemorar els 40 anys de la Diada a Sant Boi. L'acte comptarà també amb la participació del secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego i el secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre.

Vagi per endavant que tothom pot organitzar el que vulgui, amb la idea i objectius que cregui convenient. Dretes i esquerres, sobiranistes i unionistes. D’això se’n diu democràcia i llibertat d’expressió.

Ara bé, amb aquest acte s’ha perdut una gran ocasió de celebrar un acte unitari, a l’estil del de fa 40 anys, en què confluïssin totes les forces polítiques i socials, sobiranistes i democràtiques. L’ANC mateixa ha declinat la invitació a participar-hi. És totalment lògic i coherent,  perquè l’acte del dia 9 traeix l’esperit unitari de la celebració de l'any 1976. Molts no podem acudir a un acte al qual no es convoca totes les organitzacions i partits independentistes. L’ANC, hereva de l’Assemblea de Catalunya, és una organització unitària i transversal que no pot participar en un acte totalment legítim, però clarament partidista.

L’ANC participarà en l’acte commemoratiu del 10 de setembre organitzat per l’assemblea de Sant Boi amb la col·laboració de la resta d’assemblees del Baix Llobregat. Hi seran els quatre càrrecs orgànics de l’ANC:  Jordi Sànchez i Natàlia Esteve, president i vicepresidenta, i Eulàlia Subirà i Marcel Padrós, secretària i tresorer. També hi assistiran representants d’Òmnium, AMI i Súmate.

El lema del dia 9 és la famosa frase de l’enyorat Jordi Carbonell “Que la prudència no ens faci traïdors”.

Necessitem decisió, força, coratge i valentia. És cert. Però també necessitem per damunt de tot la unitat d’acció. Per això, una vegada més i manllevant la profètica frase de Carbonell...

Que el partidisme no ens faci traïdors.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada