dijous, 27 d’octubre del 2016

La història militar de Catalunya (Davantal de LA CLAU de la nostra història)


Com totes les nacions que han tingut un paper important i decisiu en la història europea i mundial, Catalunya ha viscut també la seves particulars èpoques històriques violentes, a causa de la gran quantitat de guerres i batalles en què s’ha vist implicada. La història de la Nació catalana no es pot entendre, doncs, sense la seva història militar.

Les batalles, guerres i campanyes militars han sacsejat des de sempre el territori de l’actual Catalunya, des de les guerres púniques del 200 Abans de Crist, fins a les conquestes dels Comtats Catalans de la primera meitat del Segle XII. Guerres i batalles que continuen amb Pere I El Catòlic, mort a la batalla de Muret el 12 de setembre de 1213, i moltes altres, algunes molt conegudes com la Guerra dels Segadors i la Guerra de Successió.

Catalunya ha tingut unitats militars que han passat a la història... 

L’armada de la Corona d’Aragó creada al segle XIII, La Gran Companyia Catalana i els almogàvers al segle XIV , La Coronela de Barcelona... El Regiment de les Reials Guàrdies Catalanes... el Regiment de Nostra Senyora del Roser...durant la Guerra de Successió,...el Regiment Pirinenc núm. 1  durant la Guerra Civil espanyola....

Les accions miliars catalanes han tingut també la seva repercussió en el llenguatge actual... sobretot la coneguda com a “Venjança catalana” acció d’extermini de la Companyia Catalana d'Orient contra la població civil grega de l'Imperi bizantí entre els anys 1305 i 1307, en venjança i represàlia per l'assassinat a traïció de Roger de Flor i l'intent d'anihilació de la Companyia.

Els fets han comportat que, en albanès, katala significa "monstre" i s'utilitza per a espantar els nens i en grec existeix una maledicció que desitja que “Així t'arribi la venjança catalana.”

En el programa d’avui de La Clau de la nostra història coneixerem una mica la història militar de Catalunya.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada