dimarts, 10 de gener del 2017

El microrelat (2. Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna-1)


El recull de microcontes de Joan Pinyol, Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna, cal emmarcar-lo dins d’aquest univers literari d’un relat breu en què  el llenguatge tendeix a cercar la brevetat, la concisió i la precisió. La recerca de la paraula més adequada que ajudi a configurar una història breu, però comunicativa i expressiva, és un art en què Joan Pinyol sembla moure’s com peix a l’aigua.

Per escriure cal tenir una bona dosi d'imaginació i de creació de noves situacions. Aquesta és la fusta. Ara anem per les eines. També cal tenir una forma d'explicar les coses que sigui innovadora, no repetitiva i suggerent. I, SOBRETOT, no es pot desequilibrar tot això. Com deia aquell : l'escriptor que mira molt la forma és que té poques coses per dir i el que no la mira gens, més valdria que no les digués.

Imaginació. És el primer valor que trobem en els breus relats de Joan Pinyol. Una imaginació que li permet invertir l’ordre lògic de les coses i crear situacions inversemblants. Una imaginació que és l’eina de què se serveix per donar vida a objectes inanimats com un gelat, un clavell, un préssec i fins i tot un apòstrof. En els seus relats, la irrealitat hi és present al mateix nivell que la realitat: situacions absurdes, surrealistes... immerses dins de la quotidianitat.

El meu màxim propòsit és, doncs, sorprendre el lector, per la via d'un qüestionament irònic de tot el que l'envolta. I el que vull transmetre és el plaer de llegir-los.

Ironia… i humor. Molt en la línia de Calders, la ironia i l’ humor esdevenen eines al servei de la literatura. Pinyol se’n serveix per transmetre al lector l’interès i el plaer de la lectura i són un mitjà que el permet aprofundir en la reflexió sobre el comportament humà.

[...] l'aportació del lector, a l'hora de completar i de tancar la història és importantíssima. De fet el microconte, més que explicar ha de suggerir, ha de llançar un ham que ha de motivar el lector de la manera més participativa.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada