dimecres, 11 d’octubre del 2017

La censura i el nou paradigma historiogràfic (Davantal de LA CLAU de la nostra història)


En aquest programa hem parlat diverses vegades del paper de la censura castellana durant el segle XVI. Concretament li vam dedicar un capítol que vam titular el “El paper de la censura en l’historicidi de la Nació catalana”.

Avui insistirem en un tema clau per entendre com se’ns ha pogut amagar i manipular als catalans la nostra pròpia història. Parlarem de com la censura i la postveritat han pogut transformar la realitat històrica.

L’any 2012, el nostre convidat d’avui escrivia.... L'anàlisi de la història, de la seva construcció, de la seva falsificació, i del seu sentit de present esdevenen uns instruments valuosos per entendre la impossibilitat que representa el tan insistent encaix de Catalunya dins l'estat espanyol. La història d'Espanya és la història d'una impostura, d'un frau que ha afectat la manera de com s'entenen a si mateixos no només els catalans, sinó fonamentalment els espanyols de matriu castellana.

Censura i postveritat... Que vol dir postveritat?

El  2016, el diccionari Oxford de la llengua anglesa va escollir el terme “postveritat” com la paraula de l’any.

Postveritat descriu aquella situació em què, “a l’hora de crear opinió pública, els fets objectius tenen menys influència que les crides a l’emoció i a les creences personals” o, el que és el mateix, la paraula designa un fenomen segons el qual una cosa que aparenta ser veritat acaba essent més important que la veritat mateix...

El periodista Antoni Bassas descrivia molt bé el sentit real de “postveritat” quan va escriure que a la Facultat de periodisme els ensenyaven que “els fets són sagrats i les opinions lliures”. En canvi, avui en dia, el que són sagrades són les opinions i els fets... són opinables.

Postveritat és una de les paraules més modernes que existeixen, sorgida a causa de les noves tecnologies i del que ha vingut a denominar-se “societat de la informació”.

Com veurem avui, però, malgrat que la paraula encara no existia, el seu significat ja s’aplicava fa uns quants segles.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada