dimecres, 13 de març del 2019

La Diada Nacional de Catalunya al llarg de la història (DAVANTAL del programa 131 de LA CLAU de la nostra història)


Benvingudes i  benvinguts al programa 131 de LA CLAU de la nostra història.

L’any el Parlament de Catalunya va aprovar la llei que declarava institucionalment la Diada de l'Onze de Setembre com a festa nacional de Catalunya. Entre altres punts, la Llei manifestava que:

El poble català en els temps de lluita va anar assenyalant una diada, la de l'onze de setembre, com a Festa de Catalunya. Diada que, si bé significava el dolorós record de la pèrdua de les llibertats, l'onze de setembre de 1714, i una actitud de reivindicació i resistència activa enfront de l'opressió, suposava també l'esperança d'un total recobrament nacional.”

Quins són els orígens, però, que finalment ens porten a declarar l’11 de setembre com la Diada nacional de Catalunya?

L’any 1886, l’ajuntament de Barcelona va construir una estàtua dedicada a Rafael de Casanova. Només tres anys després, l’estàtua de Rafael de Casanova es convertia ja en símbol de la defensa de les institucions catalanes en ser el punt de concentració d’una manifestació de protesta contra els intents d’arraconar el codi civil català.

Al llarg dels anys, la Diada ha anat convivint amb les diverses situacions i escenaris polítics que ha anat vivint i patint el país. La dretanització de la Lliga, que va provocar el rebuig a la Diada de republicans i socialistes... L’oposició de Prat de la Riba, que la considerava de contingut romàntic i intransigent... Les commemoracions del 1917 al 1920, que van estar marcades per la vaga general de 1917, l'Assemblea de Parlamentaris i la vaga de la Canadenca..., La de 1931 marcades per l'Estatut de Núria... La de 1934, pels conflictes generats per la Llei de Contractes de Conreu... Les commemoracions durant la Guerra del 1936...fins arribar a la dictadura franquista que va suposar la retirada de l’estàtua, les prohibicions i la repressió.

Malgrat tot, la commemoració de l’Onze de Setembre ha sobreviscut a la Guerra, a les dictadures militars i als canvis de règim polítics.

A LA CLAU de la nostra història d’avui reviurem les diverses commemoracions, que al llarg dels anys, ha viscut la Diada Nacional de Catalunya.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada