divendres, 8 de març del 2019

VÍDEO: "Les llengües de l'Anaconda". 8 de març. El judici de la vergonya (Darrer programa de Vull una resposta)

SETENA TEMPORADA
  Emès el dijous 7 de març de 2019

Presenta: Jaume Marfany
Producció: Josep Pedrol 
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

David Valls Lingüista, especialitzat en etnolingüística i en les llengües de Papua Guinea, el lloc del món on hi ha més diversitat lingüística. Autor de "Les llengües de l'Anaconda" 

Àngels Pujol, membre del Secretariat Nacional i de la sectorial de Dones de l'ANC i de la plataforma "On són les dones"

Jordi Domingo, advocat. President de la coordinadora de l'advocacia de Catalunya. 

Davantal

Aquests darrers dies, en el judici a l’1 d’octubre, han continuat desfilant els diferents testimonis citats per les acusacions o les defenses. El relat paral·lel construït per la policia espanyola i la Guàrdia Civil s’esquerda i fa aigües quan comencen a preguntar les defenses. Els “no me consta” “no recuerdo” són respostes habituals dels testimonis que intenten refermar el relat de la violència. I tot això malgrat les intervencions constants del jutge Marchena, que va començar per impedir la visió d’imatges i ha continuat interrompent les defenses i impedint que fessin preguntes que haurien posat en qüestió la credibilitat d’alguns testimonis.

El mateix jutge Marchena que s’oblida de preguntar a Pérez de los Cobos si havia estat processat. Un Pérez de los Cobos que, més enllà de mantenir el relat policial, s’ha atrevit a dir que no hi va haver càrregues i s’ha dedicat, en un fet totalment anòmal, a acusar els Mossos i al seu cap el major Trapero, en una mena d’un avant judici al cap de la policia catalana.

El mateix va fer Enric Millo en, possiblement, la declaració més matussera i vergonyant que hem escoltat fins ara. Va intentar presentar un clima de violència i assetjament que ja existia abans del 20 de setembre: concentracions violentes... això sí, sense detinguts ni ferits. Artefactes incendiaris... puntades de peu al cap dels policies... cops d’arts marcials....i, evidentment, la trampa del Fayri.

També hem pogut escoltar Montserrat del Toro, secretària judicial del Jutjat d’instrucció núm. 13 de Barcelona, seguidora de pàgines ultres com Unidad Nacional Española o Leridanos contra la independència i també del partit Ciudadanos, ha estat capaç d’identificar el soroll exterior de un “tumulto” i d’identificar la veu de Carme Forcadell quan la presidenta no va intervenir en cap parlament el 20 de setembre. 

Arturo Graf, poeta i crític literari italià deia que “No hi ha al món un mentider tan perfecte que pugui dir un a mentida perfecta”

En el dia d'avui hem tingut les declaracions de Sebastià Trapote, ex-comissari en cap de la Policia Nacional a Catalunya; d'Àngel Gonzalo, ex-general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya i Manuel Castellví, excap de la comissaria general d'informació dels Mossos d'Esquadra.  

Avui, parlarem del judici, però demà és 8 de març , dia internacional de les dones. Hi ha convocada una vaga per denunciar l’escletxa salarial entre homes i dones,  la feminització de la pobresa, el fet que les feines més mal regulades i remunerades recaiguin en les dones i la doble jornada laboral –entre la feina fora de casa i la de casa– que moltes es troben obligades a fer. Més enllà de les reivindicacions laborals, enguany la vaga també servirà per a denunciar la violència masclista.

I també coneixerem el llibre “Les llengües de l’Anaconda” de David Valls. Un llibre sorprenent que ens parla de les llengües del món que, en paraules del seu autor: “porta la lingüística a nivell popular. Un llibre per a tothom que explica coses de llengües de forma molt planera.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada