divendres, 5 de juliol del 2019

VÍDEO: Correllengua 2019. L'independentisme a Estrasburg . "Ampliant la base" per Gerard Sesè(Darrer programa de Vull una resposta)

SETENA TEMPORADA
  Emès el dijous 4 de juliol de 2019


Presenta: Jaume Marfany
Producció: Josep Pedrol
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

Aida Sanuy Periodista i membre de la CAL

Lourdes Escardívol Secretariat Nacional de l'ANC

Montserrat Rossell Empresària

Gerard Sesè Periodista

Davantal

Finalment, no va ser.... el president Puigdemont i Toni Comín no van traspassar la frontera entre Alemanya i França i no van poder assistir com a diputats electes a la sessió constitutiva del Parlament europeu. Després que el Tribunal de Luxemburg desestimés les mesures cautelars, la policia espanyola i francesa els esperava. Per tant, i seguint el consell dels seus advocats, es va decidir que era preferible no córrer cap mena de risc.

Els que si hi van ser, com sempre, perquè aquests mai fallen, va ser la gent. Unes 10.000 persones segons fonts de la policia es van desplaçar fins a la segona capital d’Europa i van fer sentir la seva veu davant del Parlament europeu.

Arran, sobretot, de la presentació per part de l’ANC de la concentració prevista per al proper 11 de setembre, algunes veus s’alcen tot dient que aquest tipus d’accions serveixen per ben poc. Són les mateixes veus que demanen accions més contundents i deixar de banda el que qualifiquen, de manera despectiva, com a “performances”.

Quin és el camí, doncs? Ningú no sembla tenir la solució.

Carne Ross, fundador d’intendent Diplomat, un prestigiós grup d’assessoria diplomàtica amb seu a Nova York, Brussel•les i Ginebra, ha publicat un interessant article, de lectura obligada, titulat Del conflicte al compromís: lliçons sobre la creació d’un estat. Ross ens diu que “No hi ha cap llibre que fixi les regles per arribar a la independència i les lliçons de la història són dures”, en una velada afirmació que planeja constantment en el rerefons de l’article i que no és altre que la immensa majoria d’independències s’han aconseguit amb violència. Ross també ens diu que “els compromisos de la “comunitat internacional”, com ara el dret internacional, no compten per a res.” I posa com a exemple els casos de Palestina i del Sahara Occidental. Referint-se a Palestina, diu: “Es podria omplir una biblioteca amb les resolucions de les Nacions Unides que exigissin un estat palestí, i no obstant això Palestina no és independent.”

Per als independentistes catalans, és possible que aquest article no ens animi gaire. Malgrat tot, cal llegir-lo i tenir-lo ben present, sobretot, quan Ross ens diu que hi ha una premissa que és comuna a tot procés d’independència i que sempre has de tenir present i mantenir: No et rendeixis mai.

Lluitar per la llibertat és el més bonic que es pot fer a la vida i sense cultura no hi ha llibertat possible. Aquesta frase està extreta del manifest del Correllengua 2019 que ha estat escrit per Jordi Cuixart des de la presó de Soto del Real. Aquest proper dissabte, a Llançà la 23a edició del Correllengua començarà a caminar i s’escamparà per tots els Països Catalans. 

De seguida ens hi posem. Som-hi. Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada