dimarts, 7 de gener del 2020

L'Empordà, bressol del republicanisme català (DAVANTAL del programa 159 de LA CLAU de la nostra història)



Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 159, primer programa de l'any 2020.

En els darrers anys s’ha tornat a parlar molt de República. Què significa, però, aquesta paraula? Els anomenats valors republicans van molt més enllà de tenir per cap d’Estat un Rei o un president elegit a les urnes. Una societat autènticament republicana és aquella on la responsabilitat no recau sols en els dirigents, recau en tot el poble.

Quan el republicanisme impregna la mentalitat de la ciutadania aquesta rebutja sempre l’existència de justícies d’excepció. Els ciutadans, pobres o rics, famosos o discrets, són lliures i iguals davant la llei. El republicanisme no coneix la paraula excepció. Defensar una República és defensar, sobretot, l’existència d’un gran nombre de deures que permeten l’existència dels drets. Com més gran és la responsabilitat que un servidor públic ha assumit, majors són els deures i riscos que ha d’assumir.

Al nostre país, la història de l'esquerra nacional republicana està farcida de noms que són autèntics estendards de la llibertat nacional i de la justícia social. Estendards dels valors del republicanisme.  Des de Valentí Almirall a Josep Pallach, passant per Francesc Macià, Pere Coromines, Francesc Layret, Antoni Rovira i Virgili, Lluís Companys, Manuel Serra i Moret... Tots ells continuadors del camí iniciat a mitjans del segle XIX per Abdó Terrades, una de les figures més rellevants de la Catalunya del segle XIX i de la seva generació.

Durant aquests 200 anys, hi ha hagut molts més noms que han reforçat el republicanisme i li han confegit estructura i consistència. Avui, a LA CLAU de la nostra història parlarem de republicanisme amb una especial atenció a les referències als republicans empordanesos, capdavanters del moviment a Catalunya i que, en períodes molt curts, alguns van arribar a ser ministres, durant la 1a República espanyola.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada