dijous, 21 de maig del 2020

"De regustos intensos", el microconte del dia (Dia 70 del confinament. Dia 67 de l'Estat de setge)

Dibuix Rosa Armangué
Confinament, dia 70
Dia 67 de l'Estat de setge

El sol és dèbil quan comença a sortir i va agafant força i coratge a mesura que avança el dia (Charles Dickens. Vella tenda de curiositats)

MICROCONTES PER AL CONFINAMENT


SETANTÈ DIA  (DIJOUS 21 DE MAIG)

 Microconte 70 : De regustos intensos

El primer glop de cafè de Chiapas li va portar records del bar Revolución, enmig de la intensitat pictòrica de les cases de San Cristóbal. Del seu particular mercat de fruites i de tota mena de comestibles oferts de la manera més singular. Del pati interior de la Casa del Pan. De les dones felices que havia vist banyar-se en una de les sortides naturals d’aigua de la selva de Palenque.De la imponent cascada de Misol-ha, immutable al pas de la vida. De la bellesa natural d’Agua Azul. De la xafogor asfixiant del poble de Palenque, amb les formigues que recorrien dia i nit les seves parets i amb la iaia que obria la mà perquè es pogués omplir d’un donatiu que li allargués uns dies el trist final de la seva existència. De la proclama dels cursos de capacitació per a conductors d’unitats públiques de transport. Del perill que corre la vida dels cocodrils que viuen al Cañón del Sumidero per culpa de la contaminació que generen els homes. Dels caps de porc esquitxats de mosques que s’exposaven damunt els taulells de les parades de carn del mercat. Dels chicleros que tenien la fama de vendre droga en lloc de llaminadures. De la protesta contra les noves carreteres que s’omplien de controls militars. I del so de les marimbes a la fresca dels zócalos…

Quan més convençut estava que aquella aroma única l’havia traslladat novament a uns referents inoblidables, una trucada de telèfon va recordar-li que calia que es dediqués a assumptes urgents. Però també el va fer adonar que, si bé aquell embriagador cafè feia estona que s’havia refredat, el record que s’havia emportat de Mèxic gaudiria per sempre d’una calidesa envejable.  

Joan Pinyol (Del llibre Glops. Ed. Petròpolis, 2009) 
Il·lustració de Rosa Armangué 
www.escriptors.cat/autors/pinyolj
#CompartimCultura
#Quedatacasa

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada