dimecres, 13 d’abril del 2022

Dalmau editors, des del 1959 al servei de la història, la geografia i la cultura popular catalanes. La polèmica reforma de la Llei de Política Lingüística

 

Vull una resposta. 10a temporada. Emès l'11 d'abril de 2022 per ETV Llobregat i Terra Mar

Convidats:

Rafael Català, historiador i editor. Vinculat des de jove al món editorial. Dirigeix des de 1989 l'editorial Rafael Dalmau, especialitzada en història i geografia de Catalunya. Com a historiador, ha publicat treballs de recerca sobre bandolerisme del Barroc, el port de Tamarit o la demografia catalana del segle XVIII. Ha combinat l'activitat editorial amb els cursos sobre història i cultura catalanes

Dolors Feliu, jurista

Josep Pinyol, historiador

Avui, començarem amb dos acudits... dos acudits d’un humor més que negre.

Avui, al matí, Alfonso Fernàndez Mañueco ha estat investit president de Castella i Lleó. En el discurs de la sessió d’ivestidura ha dit: que  “el acuerdo con Vox es beneficiosos pera mejorar la calidad democràtica –remarco- la cualidad democràtica de la Comunidad castellanolleonesa.” 

Segon acudit , també molt negre.

El president Pere Aragonès davant de la conflictiva reforma de la Llei de Política Lingüística que converteix el castellà, també, en llengua vehicular a l’escola, ha deixat anar:  “O regulem des del parlament sobre el castellà a l’escola o regularà el TSJC”

És a dir, el condemnat a mort li diu al botxí, “deixi’m, deixi’m, que jo mateix em posaré la soga al coll i ja estiraré ben fort.  Sempre em penjaré millor.”

Ara començo a entendre per què la Generalitat es presenta com acusació en els judicis a Independentistes.. Clar, més val que ho fem directament nosaltres i no l'Estat espanyol. Així ha passat en el procés judicial contra l’activista Adrià Sas, que ha acabat amb una condemna a tres anys, sis mesos i un dia de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat i un delicte de lesions lleu, a més d’una sanció econòmica. Va ser jutjat a l’Audiència de Barcelona, acusat d’haver donat cops a la policia en les protestes del primer d’octubre de 2018, primer aniversari del referèndum. La Generalitat es va personar en el cas com a acusació particular i va demanar , atenció!, cinc anys i mig de presó.

També de notícia negra, molt negra cal qualificar el cas de la Tamara Carrasco, absolta ja dues vegades de l’acusació d’haver vulnerat l’article 559 del codi penal. Tot i aquestes dues absolucions, Manuel Marchena, President del Tribunal Suprem Español, ha convocat un ple el 31 de maig al qual estan convocats setze magistrats... si ho heu escoltat bé, setze magistrats que han de resoldre de manera definitiva el cas de la Tamara. A més de Manuel Marchena, tindrem entre altres els tristament coneguts Pablo Llarena i Carme Lamela.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana....Avui es compleixen 29 anys de l’assassinat de Guillem Agulló a Montanejos, al País Valencià. La frase és de Gemma Pasqual

“Els seus 18 anys són perpetus...La mirada congelada en una fotografia ens encoratja a continuar la lluita.” Guillem Agulló, ni oblit ni perdó”

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que ésla que pateix la repressió, la presó i l'exili, Els volem lliures. Els volem a casa.

Que passeu una bona Pasqua i que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada