Pàgines

dimarts, 21 de febrer del 2017

El Renaixement alemany. Albercht Dürer o Albercht del Túria? (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


Albrecht Dürer, conegut a Espanya com a Alberto Durero, és l’artista més famós del Renaixement alemany, conegut a tot el món per les seves pintures, dibuixos, gravats i escrits teòrics sobre art. El color, la llum i la geometria d’aquest artista, autèntic pare del Renaixement germànic, va ser admirat per tota la cultura alemanya de Goethe a Nietsche.

És el gran introductor del gravat en base a la reacció plàstica a partir de les tècniques d’estampació que la impremta de Gutemberg posa a l’abast dels editors, fet que revoluciona la transmissió del coneixement i obre noves perspectives a les arts. ls seus gravats van inspirar a molts artistes posteriors, inclosos els natzarens del segle XIX i els expressionistes alemanys del segle XX.

Nascut a Nuremberg, d’una família hongaresa de la qual no es coneixen gaire bé els orígens i que alguns autors la situen com a procedents de Flandes. La seva biografia, però, presenta algunes llacunes i alguns indicis que ens fan pensar que va tenir una relació molt estreta amb la ciutat de València, cosa que no s’explica en cap de les seves biografies.

Sembla que hi hagué una relació important entre Lleonard, Rafael i Albrecht Dürer, tres noms claus de la revolució pictòrica de principi del segle XVI. També cal assenyalar la seva simpatia pels humanistes com Erasme i Joan Lluís Vives. Per tot plegat ens preguntem qui era realment Albert Dürer i quina relació podria tenir un alemany de Nuremberg, una de les capitals mercantils més importants del nord d'Europa, amb València, una de les capitals mercantils més importants de l'Europa del sud, a principis del segle XVI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada