Pàgines

dilluns, 17 de febrer del 2020

La vil·la romana de Centcelles (DAVANTAL del programa 165 de LA CLAU de la nostra història)



Avui tenim una CLAU de la nostra història especial. Ens trobem a Constantí, a 6 Km de Tarragona, a la vil·la romana de Centcelles, un esplèndid conjunt arquitectònic que ens trasllada al final de l’època romana al nostre país.

La vil·la romana de Centcelles comprèn les restes d’una antiga vil·la rural del segle I A.C. S’hi conserva fonamentalment l’àrea termal i un magnífic mausoleu del segle IV, l’element més important de tot el conjunt. La importància de l'edifici rau en aquesta estança principal de la vil·la, un espai que durant molt anys s'ha pensat que fou habilitat, a mitjan segle IV, com a mausoleu. La seva cúpula presenta un revestiment de mosaic amb escenes de cacera, representacions de l'Antic i del Nou Testament, de les quatre estacions i de personatges entronitzats.

L'edifici és una obra declarada bé cultural d'interès nacional i és un dels  monuments romans conservats més importants dels Països Catalans i de la península Ibèrica.

Hi ha diferents interpretacions, tant cronològiques com funcionals, sobre l’edifici de Centcelles. Tot i això, Centcelles encara amaga molts enigmes per resoldre i continua sent objecte d’estudi de molts especialistes. Quan es va construir? Per a què? Quin és el veritable significat del mosaic? Qui hi va residir?

Avui en parlarem aquí, a la vil·la de Centcelles amb Josep Anton Remolà, professor de la URV de Tarragona. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada