Pàgines

diumenge, 22 de març del 2020

Algunes coses sobre el coronavirus explicades de manera senzilla. 1 (Joan Guarch, fisioterapeuta jubilat)


El bon amic Joan Guarch, de qui ja hem publicat algun article en aquest blog, m’ha demanat que li pengi un seguit d’articles que està escrivint sobre el Coronavirus. Em diu que són una recopilació de dades fidedignes i contrastades les quals ha sistematitzat i els ha donat forma.
En aquests moments, els articles són més que interessants i més que recomanables. Espero (esperem) que us siguin d’utilitat.
Com es transmet i com contamina el Coronavirus COV19?
La malaltia es transmet per les gotetes procedents del nas o la boca que pot deixar anar una persona quan tus, esternuda o exhala.

Això no vol dir que el risc de transmissió  es limiti al contacte humà.

Aquestes gotetes cauen sobre els objectes i superfícies que envolten la persona, i per tant hi ha més persones que poden encomanar-se del virus si toquen  aquests objectes o superfícies i després  es toquen els ulls, el nas o la boca.

S’ha de remarcar que la transmissió del virus  és molt més comuna mitjançant gotes respiratòries que no en superfícies.

No se sap amb certesa quan de temps sobreviu el virus en una superfície, però sembla que pot comportar-se com alguns altres coronavirus i, per tant,  pot subsistir de poques hores a diversos dies, segons la mena de superfície, la temperatura, la humitat o l’ambient. Tot sembla indicar que les temperatures altes, de més de 30º, com també la humitat, no beneficien el virus, però això encara no s’ha comprovat.

Sembla que pot sobreviure 4h sobre coure, 24h sobre cartró, i 2-3 dies sobre plàstic o acer inoxidable.

En canvi hi ha estudis sobre altres coronavirus que diuen pot romandre sobre vidre, metalls o plàstic a temperatura ambient, fins nou dies.

Hi ha opinions que el virus pot romandre durant nou hores sobre l’asfalt. Dependrà de si s’ha trepitjat una superfície molt contaminada o normal. Sembla però que el risc de contagi per l’asfalt és molt menor, cal prendre les precaucions higièniques bàsiques.

També sembla que el risc de contagi per bitllets o monedes és molt baix però es recomana rentar-se les mans després de tocar diner.

El mateix passa amb el mòbil i l’ordenador. Al ser objectes que més es toquen amb les mans es recomanable mantenir-hi una bona higiene i netejar-los sovint, doncs, malgrat  que sigui utilitzat només pel propietari, aquest pot haver-hi transmès alguna contaminació externa en algun moment.

En el pitjor dels casos diuen que un contacte de 5 segons amb una superfície infectada podria transferir el 31,6% de la càrrega viral.

Què és la Càrrega Viral?

És una expressió numèrica de la quantitat de virus en un volum determinat. Sovint s’expressa com a partícules virals o partícules infeccioses per ml segons el tipus d’assaig.
Es va començar a calcular arrel de l’aparició del VIH.

A nivell de comprensió planera i pel que ens interessa, no és el mateix infectar-se per una contaminació lleugera contreta pel contacte amb una superfície lleugerament contaminada o rebent de ple la propagació de gotes d’un esternut o tos d’una persona contaminada.

En aquest darrer cas la contaminació de virus rebuda és molt més gran i la infecció pot arribar a ser molt més greu, perquè no hem d’oblidar que el cos, a través del nostre sistema de defensa i dels leucòcits, entaula una batalla contra el virus i miren d’eliminar-lo o contrarestar-lo. Si les forces del virus son moltes, la possibilitat de vèncer al virus és més complicada i difícil,  en canvi si el virus és més dèbil , per contaminació lleu, les possibilitats de que el sistema de defensa nostra venci al virus, és molt més alta.

Utilització de les mascaretes domèstiques. Serveixen per alguna cosa?

Les mascaretes d’ús domèstic, que tapen simplement el nas i la boca però no són estanques ni tenen filtres, serveixen simplement per evitar rebre o transmetre aquestes grans càrregues virals a altres persones o deixar-les sobre superfícies. Això ja és d’una gran ajuda. Però evidentment no ens protegeixen totalment de la contaminació.

Un cop utilitzades, ja sigui per anar a comprar, en una visita, o en qualsevol altre circumstància diària, si son de paper, s’han de llençar.

Hi ha algunes mascaretes casolanes, evidentment no homologades, (que s’han començat a fer perquè no hi ha existència de les altres) que es fabriquen de roba, que poden servir per a varis usos si es tenen en compte les següents precaucions. S’entreguen esterilitzades, o bé a l’autoclau, o si no es pot, posades en un forn a 120º durant 30 minuts. Fan el mateix servei que ja hem esmentat, però, en aquest cas, un cop utilitzades una vegada, es poden rentar amb aigua i sabó i unes gotes de lleixiu i un cop seques, s’han de planxar al vapor. D’aquesta manera poden tornar a utilitzar-se. Tenen dos costats diferenciats i s’ha d’utilitzar sempre pel mateix costat. És una primera barrera de protecció de grans contaminacions.

El que és molt important son totes les precaucions higièniques que hem de prendre quotidianament.

Altres consideracions. Per què el confinament estricte?

La capacitat de contagi d’aquest virus és molt alta, unes 10 vegades més alta que el de la grip corrent i atès que al ser nou, encara no hi ha tractaments per curar-lo o mitigar-lo, i per descomptat tampoc vacunes, el que ja es veu a simple vista és que hem de fer una gran prevenció  per evitar la contaminació.

Com que la contaminació es produeix pel contacte directe amb altres persones, s’ha de mirar d’evitar aquest contacte.

Com que la contaminació també es pot agafar per contacte amb superfícies, de qualsevol mena, prèviament contaminades per altres persones portadores del virus, doncs s’ha d’evitar, en gran mesura, estar en llocs altament concorreguts i que poden estar fàcilment contaminats.

Amb aquestes raons, la simple lògica ens indica que el millor és quedar-se a casa que és un àmbit reduït de persones, i de fàcil identificació dels riscos de contaminació que té cadascú.

Per tant la mesura més eficaç per no transmetre la contaminació és el confinament total de la població. Això vol dir evitar també tots els desplaçaments per anar a la feina, doncs així impedim la mobilitat de gran part de la població i la utilització de transports públics d’alta aglomeració i, per tant, possibilitat de contagi.

Si no s’aplica aquesta mesura es continua facilitant els canals de contaminació de la gent i en ser molt contagiós i no detectar-se els símptomes del contagi fins passats com a mínim 5 dies, en els que el portador ja pot contaminar als altres, la gent contaminada es dispara de forma exponencial. Aquest corba dispara els casos que requereixen atenció sanitària i el gran nombre de malalts greus que necessiten atenció sanitària especialitzada, (UCI,...) col·lapsen els serveis sanitaris que no poden arribar a fer front a totes les persones contaminades, impedint, al mateix temps, l’atenció de casos d’altres patologies, comuns en l’assistència sanitària, com poden ser, infarts, ictus, etc..., agreujant encara més tot el problema.

Així és com queden desbordats el centres hospitalaris i en general d’atenció sanitària i col·lapsat el sistema de salut del país.

Per això la única solució per evitar aquest col·lapse és el confinament total i el tancament del territori. Conciutadans: Quedem-nos a casa!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada