Pàgines

dimarts, 8 de febrer del 2022

Pau Juvillà sense escó des del 28 de gener. L'esquerra del segle XXI. Projecte de llei de reforma constitucional

Vull una resposta. 10a temporada. Emès el 7 de febrer de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats 

Dolors Feliu,  jurista

Josep Ferrer, president d’Acord d'Esquerres per la República Catalana

Davantal

Nota

El Vull una resposta és, habitualment en directe. Aquest programa, però, de manera excepcional, es va gravar el 4 de febrer. Això afecta a la part inicial del davantal, ja que, com s’ha conegut després,  Pau Juvillà va ser donat de baixa el dia 3 de febrer a la tarda amb efecte 28 de gener. Per tant, tota l'actuació política entre 28 de gener i 3 de febrer no va ser una simple "posada en escena" en el sentit que dona a entendre el text.

És exactament igual si la presidència del Parlament és de Roger Torrent o de Laura Borràs. És exactament igual si la secretaria general és de Xavier Mundó o d’Esther Andreu. El resultat és el mateix: la sobirania del Parlament se sotmet als dictats d’una administració electoral. Més encara... Pau Juvillà va ser donat de baixa el 28 de gener, el mateix dia en què ho va requerir la Junta Electoral Central. Abans que s’iniciés tota la posada política en escena.

Avui també parlarem de dues propostes que ha posat sobre la taula Acord d’Esquerres per la República Catalana. La primera sobre la reformulació del paper de l’esquerra en el segle XXI i la segona sobre una possible proposta de llei de reforma constitucional.

Sobre la primera proposta, AExRC manifesta que “Els principis bàsics de l’esquerra transformadora del s.XXI han de ser els drets nacionals i culturals dels pobles, un major empoderament ciutadà i el principi de subsidiarietat, així com la denúncia dels nacionalismes imperialistes.”

Afirmen també que “Cal denunciar la pretesa contraposició entre drets nacionals i drets socials. Ben al contrari, ambdues reivindicacions són perfectament compatibles i fins i tot complementàries, ja que per assolir millores socioeconòmiques satisfactòries cal el ple autogovern i la plena disposició dels recursos propis.”

La segona proposta seria la de presentar, debatre i aprovar al Parlament de Catalunya una proposta de reforma de la Constitució espanyola. Una proposta que modifiqués o eliminés punts dels articles 1 i 2 de la Constitcuión. Que inclogués el dret d’autodeterminació.

Com deia Eugeni Xammar:

“Dels meus contactes amb Irlanda i amb irlandesos durant la Primera Guerra Mundial n’havia quedat indeleblement impresa al meu cervell una fórmula sentida mil vegades: “La dificultat d’Anglaterra és l’oportunitat d’Irlanda. Les dificultats ‘Espanya serien l’oportunitat de Catalunya?”

El debat al Parlament, a la societat catalana i espanyola serviria per obrir una gran esquerda en el règim monàrquic del 78?

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

Any Joan Fuster. L’aforisme de la setmana...

Hi ha dues menes de cristians, de fet, dues menes de professar qualsevol ideologia. Els qui prefereixen recordar la frase de Mateu “aquell qui no està amb mi està contra mi.” I els qui creuen en la frase de Lluc “qui no està contra nosaltres, està amb nosaltres,”

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem a tots lliures. Els volem a tots a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada