Pàgines

dimecres, 12 de juliol del 2023

“1.322. Refugis antiaeris de Barcelona” descobrir el rastre de la Guerra Civil al subsòl de la ciutat

LA CLAU de la nostra història. Programa 239 i darrer de la 8a temporada. Emès l'11 de juliol de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Canal LA CLAU de la nostra història al YouTube

Convidats:

Ana Sánchez periodista, especialista en comunicació cultural, cinema i memòria històrica.

Xavier Domènech professor de la UAB, especialista en moviments socials i memòries de la república i la Guerra Civil. 

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 238 i darrer d’aquesta temporada. Avui, tindrem un programa especial, un monogràfic sobre els refugis antiaeris de Barcelona.

El 30 de març d’enguany es va inaugurar a les galeries 3 i 4 de la Model. Espai memorial, l’exposició fotogràfica 1.322. Refugis antiaeris de Barcelona, organitzada per la Regidoria de Memòria Democràtica, l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat.

A la mateixa ciutat que acabaria convertida en camp de proves per a la Segona Guerra Mundial, també va germinar una nova i extraordinària manera de resistir: la xarxa de 1.322 refugis antiaeris de Barcelona és una obra comunitària extraordinària que entre 1937 i 1939 va salvar milers de vides. Vuit dècades després de ser tapiats, quaranta d'ells han estat fotografiats per primera vegada.

Aquest patrimoni cívic, històric i arquitectònic únic a Europa, amagat a deu metres sota els nostres peus, ens convida a descobrir una altra memòria de la ciutat en temps de guerra: la memòria de la resistència. Refugis comunitaris, privats, de fàbriques col·lectivitzades i de dirigents polítics, com Juan Negrín o Lluís Companys, mostren una Barcelona subterrània i desconeguda.

L’historiador Xavier Domènech, comissari de la mostra, recorda que “els bombardeigs sobre Barcelona són la baula necessària d’una llarga cadena del desenvolupament del terror en termes universals, però la reacció de la ciutadania és un petit cristall singular sobre els valors d’una ciutat, i les seves gents”. L’autora de les fotografies, Anna Sánchez, reivindica “la lluita col·lectiva que simbolitza la xarxa de 1.322 refugis sota els nostres peus, que és també el nostre patrimoni polític, el de la tercera generació: si la reparació demana identificar la repressió, posar noms i cognoms a les víctimes, fotografiar aquests espais de Barcelona és una manera de donar identitat a la resistència, amb la mirada de les netes”.

L’exposició es podrà visitar fins al 31 de juliol d’enguany.

Final

La frase de la setmana... Un proverbi africà

Molta gent petita, en llocs petits, fent petites coses, poden canviar el món.

El programa d’avui ha estat el darrer de la 8a temporada de LA CLAU de la nostra història. El nostre agraïment a tots els que l’heu fet possible... Des d’en Víctor Cucurull i Rafael Català a tota la gent d’ETV Llobregat, passant pels nostres convidats, col·laboradors i, evidentment, a tots els que ens seguiu setmana darrere setmana.

Si tot va bé, esperem retrobar-nos després de l’estiu. Us esperem aquí, per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que tingueu un molt bon estiu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada