Pàgines

dijous, 26 d’octubre del 2023

4 anys del Tsunami Democràtic. La història de Catalunya dia a dia. La història real del convent del mar que va desaparèixer. El Penedès, l'inici del comerç d'ultramar

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 240

El 14 d’octubre de 2019, es feia pública la sentència del judici al procés independentista català. La resposta política a les sentències des de les institucions es va limitar als discursos i a animar la gent a mobilitzar-s’hi en contra. La resposta ciutadana va estar liderada per l’ANC, Òmnium i els CDR. Va prendre un especial protagonisme un moviment que va aparèixer a les xarxes un mes abans amb el nom de Tsunami Democràtic.

L’aparició d’aquest nou actor dins del moviment independentista va sorprendre pràcticament tothom. En el seu manifest es presentava com una resposta dels ciutadans a la sentència de l’Estat espanyol. Una resposta fonamentada en la lluita no violenta i la desobediència civil.

Ja des del primer moment, l’independentisme de “a peu” va rebre el Tsunami amb opinions per  a tots els gustos, des dels que el veien com la iniciativa que estaven esperant per guanyar la independència, fins als que mostraven clarament el seu escepticisme ja que suposaven que el moviment s’havia gestat en reunions que havien mantingut les forces independentistes amb el president Puigdemont i també amb Marta Rovira i Anna Gabriel. El suport que, immediatament, va rebre de la gran majoria dels polítics independentistes de tots els colors feien augmentar el dubte.

El 14 d’octubre de 2019, el Tsunami va convocar la que seria la seva acció més contundent i espectacular: milers de persones es van mobilitzar i van arribar a col·lapsar l’aeroport del Prat. Uns dies després ho van fet a l’autopista de la Jonquera. Van ser dues accions molt potents, si bé, com van apuntar algunes veus crítiques, Tsunami va desconvocar ambdues accions abans que provoquessin realment problemes importants. Després de l’acció fallida en el clàssic Barça-Madrid del 18 de desembre de 2019, es va produir un llarg silenci fins al 14 de febrer que  va publicar la seva darrera piuladas:

Tsunami Democràtic continuarà proposant accions de protesta noviolenta i de desobediència civil massiva mentre les reclamacions majoritàries de la societat catalana no siguin ateses. Comença la segona onada.

Des de llavors, silenci. La segona onada no ha arribat mai, ni tampoc no hem tingut cap més missatge de Tsunami Democràtic.

Tsunami Democràtic ca ser només un instrument polític per controlar i canalitzar les reaccions ciutadanes post sentència? Algunes realitats semblen reforçar aquesta opinió: Suport de pràcticament tots els polítics. Accions espectaculars, però inacabades. El silenci i la inacció del Tsuami coincideix amb la investidura de Pedro Sánchez. El mateix lema del moviment, “Sit and talk”, mai no havia estat utilitzat ni defensat pel moviment independentista. Mai no ho va fer, ni al carrer ni a les urnes. El “sit and talk” coincidia molt més amb les tàctiques dels diferents partits i polítics independentistes.

Final

La frase de la setmana és d’un personatge de ficció... “El mussol”, l’enemic de superherois com Spider-Man i la Gata..

"El vent bufa molt més fort quan més a prop estàs d’arribar al cim de la muntanya”

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada