Pàgines

diumenge, 14 de juliol del 2024

InformeCAT 2024. Acabada la llengua, acabada la nació. El 6 d’octubre, Palestra i Batista i Roca

LA CLAU de la nostra història Programa 270. Emès l'1 de juliol de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès


Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 271 i darrer de la vuitena temporada.

La Plataforma per la Llengua ha presentat l’informeCAT 2024. És el tretzè recull anual de cinquanta dades sobre l’estat de la llengua catalana. Com cada any, algunes dades havien estat publicades anteriorment per institucions oficials o per agents privats, mentre que d’altres són fruit d’enquestes i estudis de la mateixa Plataforma per la Llengua i veuen la llum per primer cop. Recull dades dels diferents territoris del domini lingüístic del català classificades en set àmbits temàtics diferents.

De dades, n’hi ha de tota mena, però n’hi ha de molt alarmants. A les Illes Balears, més de la meitat dels habitants parlen sempre en castellà amb la família, mentre que els que ho fan només en català són poc més de la quarta part. I a Catalunya la realitat no és gaire millor, perquè només un 12% dels joves entre 15 i 34 anys parlen únicament el català com a llengua diària, mentre que entre aquest col·lectiu hi ha un 69% de catalanoparlants habituals i un 85% de castellanoparlants habituals.

També en el món de l'empresa i els serveis les xifres ens són desfavorables. Només el 22,8% de les empreses a Catalunya han ofert formació als seus treballadors per aprendre i perfeccionar el català.

En el món de l’ensenyament es confirma el que ja sabem, que és que molts alumnes catalanoparlants comencen a utilitzar habitualment el castellà en el pas de primària a secundària, mentre que els castellanoparlants no fan aquest canvi de llengua.

Volem, però tancar aquest davantal amb les dades més positives que les trobarem en l’àmbit de la cultura i la tecnologia. Algun exemple, el potent naixement de la plataforma 3Cat, el fet que el català ha esdevingut la quarta llengua amb els 10.000 millors articles de la Viquipèdia, i s'ha convertit també en la llengua del món amb més talls de veu al repositori Common Voice, el projecte col·laboratiu iniciat per Mozilla per crear una base de dades lliure de veus en diferents idiomes usable per programari de reconeixement de la parla.

També cal considerar com a molt positives les dades que fan evidents els principals actius de què el català disposa, encara avui, en aquest moment d’emergència lingüística. Un d’aquest actius és la forta identificació que hi ha entre la identitat de grup i la llengua catalana. Així, a Catalunya el 78,1 % dels catalanoparlants consideren que saber català és molt important per ser català i fins a un 94,3 % que és important en alguna mesura. Una altra dada important i positiva és que a Catalunya el 86,0 % de la població creu que s’han de fer polítiques per garantir l’ensenyament de la llengua a la immigració.

Final

El programa d’avui ha estat el darrer de la 9a temporada de LA CLAU de la nostra història. El nostre agraïment a tots els que l’heu fet possible... Des d’en Víctor Cucurull i Rafael Català a tota la gent d’ETV Llobregat, passant pels nostres convidats, col·laboradors i, evidentment, a tots els que ens seguiu setmana darrere setmana.

Dos-cents setanta-un programes... La frase de la setmana no pot ser una altra que la de Benjamin Franklin: “Un camí de mil milles comença amb un pas”

Si tot va bé, esperem retrobar-nos després de l’estiu. I no cal que us digui que us esperem aquí, per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que tingueu un molt bon estiu!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada