Pàgines

dimarts, 22 de novembre del 2016

Monestirs en temps de guerra. Lo últim citi (Davantal LA CLAU de la nostra història)


El setge i posterior caiguda de Barcelona el 1714 es va viure i patir d’una manera especial en dos monestirs de monges benedictines de la ciutat que, a més, es trobaven situats a la muralla de llevant, per on es va produir el setge final de la guerra.

Sant Pere de les Puel·les data de l’any 945, quan s’hi va consagrar la primera església. En l’època de Jaume I es van construir les noves muralles seguint el camí de les actuals Rondes de Sant Pere, Sant Pau i Sant Antoni i el monestir hi quedà ubicat dins.

Les primeres documentacions situen la fundació de Santa Clara de Barcelona sobre el 1236-1237. Va quedar molt malmès durant el setge de Barcelona i va ser arrasat definitivament per ordre de Felip V d'Espanya, com bona part del barri de la Ribera per a construir-hi la ciutadella de Barcelona, durant els anys de la postguerra.

A LA CLAU de la nostra història d’avui parlarem de la història d’aquests dos monestirs, de com, un lloc destinat a la pau, a la meditació i al silenci, van viure i patir la guerra de successió, el setge i caiguda de Barcelona i les repercussions de la guerra després de la capitulació.

En paraules de la nostra convidada d’avui: "Estem acostumats que ens expliquin la Guerra de Successió des del conflicte internacional, polític, militar... però no del dia a dia de les persones, del dia a dia dels ciutadans de Barcelona, i aquí encara hi afegim un altre element, que no és només el dia a dia i la vida quotidiana de la Barcelona de l'època, sinó a més a més el dia a dia d'un grup de dones que estan en un espai tancat i que ho viuen amb doble distància, però que també ho viuen"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada