Pàgines

dimecres, 24 de gener del 2018

IFNI: la mili africana dels catalans (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)



L’any 2001, un decret del Consejo de Ministros posava fi al servei militar obligatori a l’Estat espanyol. 

La  mili representava tot un problema per a la gran majoria de joves que es veien obligats a fer-la. Negar-s’hi podia representar, durant la dictadura franquista, una condemna inicial de sis mesos de presó, passats els quals, si el jove continuava negant-se a prestar el servei militar podia arribar a ser condemnat fins a 38 anys de presó. 

Si fer la mili era un greu obstacle i preocupació en la vida dels joves de l’època, si en el sorteig et tocava fer-la a l’Àfrica, el problema s’agreujava encara més. Ja no cal dir si, a més, et tocava anar al desert i remot territori de l’Ifni.  

L’Ifni era un petit i feréstec enclavament espanyol a la costa meridional del Marroc, no gaire lluny de la colònia del Sàhara. El territori no disposava de recursos naturals importants ni tampoc d’un paper estratègic en el concert internacional i era totalment menystingut pels lobby colonial català i espanyol i gairebé inaccessible. Un autèntic cul-de-sac on es van veure abocats al llarg dels anys tot un seguit de joves reclutes per fer-hi el servei militar. 

A l’atzar, al maleït atzar d’un sorteig que els obligava a malviure durant un temps en aquelles pobres terres colonials, s’hi va afegir, a partir de 1957, el trauma que representava la guerra d’alliberament que s’hi va desencadenar. Una guerra totalment censurada pel règim franquista i que, a partir de 1958, la va substituir la tensió pròpia d’un armistici que es va perllongar fins l’abandonament definitiu de la colònia.


Del 23 de gener a l’1 d’abril, al Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona, es presenta l’exposició “Ifni: La mili dels catalans a l’Àfrica” que pretén explorar l’experiència viscuda pels joves catalans que van estar destinats en aquesta colònia de l'Àfrica. Relats personals amarats de rancúnia i de nostàlgia que serveixen de vehicle per a una reflexió general sobre el paper de l’exèrcit n l’aventura colonial espanyola. Un passat incòmode que gairebé ningú no vol recordar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada