Pàgines

divendres, 22 de gener del 2021

Grup Koiné: decàleg per als partits independentistes. L'Escola del Foment de Girona

Vul una resposta. 9a temporada. Emès el 21 de gener de 2021 per ETV Llobregat 

Convidats

Enric Larreula, Llengua i República. Grup Koiné

Josep Ferrer i Ferrer,  Llengua i República. Grup Koiné

Gemma Pla, directora Escola del Foment de Girona

Resum ràpid de la setmana... Continuem malvivint amb la COVID-19... La justícia hereva del franquisme ha tornat, una vegada més, ha interferir en les institucions catalanes, en els processos polítics... en els càrrecs electes... en la salut. Ha inhabilitat el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé. Es manté la suspensió del 14-F i, com a cirereta del pastís, el TSJC dictarà sentència definitiva en plena campanya electoral. Ah! I el divertimento manipulatis de l’enquesta del CIS donant com  a guanyador a Illa i al PSC...

El dijous 31 de març de 2016, a la Universitat de Barcelona, es presentava el manifest “Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent”, més conegut com el Manifest Koiné. 

La polèmica va esclatar... El  manifest va ser qualificat des de postulat nazi a racista i fonamentalista. Tot passant pels improperis més diversos: la intenció d’expulsar el castellà de Catalunya, trencar la cohesió social, dividir i segregar el poble català en grups etnolingüístics, instigar l’odi contra els immigrants en general i els castellanoparlants en particular... i un llarg etcètera.  

Davant de la convocatòria d’eleccions per al 14 de febrer, el Grup Koiné de Llengua i República ha fet públic el “Decàleg del compromís electoral sobre la llengua catalana” adreçat als partits que es proclamen independentistes. El grup Koiné manifesta que “Davant de la situació extrema que pateix la llengua catalana, creiem que els partits polítics que es proclamen independentistes han de prendre’s la qüestió de la llengua com a qüestió d’estat i, en conseqüència, han de prendre el compromís de treballar per capgirar aquest procés que ens aboca a la pèrdua irreversible de la llengua que ens defineix com a poble diferenciat i que justament dona sentit a la voluntat d’independència.”

El Foment de Girona és un complex cultural amb espais dedicats a la formació, al lleure, a la gastronomia, al debat, a la reflexió... amb l’objectiu de fomentar i revaloritzar la cultura, la llengua, la història i els productes de la terra. A principis de 2020 va néixer L’Escola del Foment amb la intenció d’oferir una formació artística d’arrel tradicional basada en la dansa, la glosa i la cançó, presentant una proposta educativa per a famílies, infants, joves i adults mitjançant tallers i cursos regulars.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Final

Molt colpits per la mort de Jordi Fàbregas, músic, referent del folk i de la música tradicional i d'arrel catalana. Sempre en el record.

En la frase de la setmana d’avui recordarem l’enyorada i estimada Patrícia Gabancho que, en referència al Manifest que va publicar el grup Koiné el 2016 va dir:

“El text és com una pedra llençada en les aigües tranquil·les de la complaença i l'autoengany”.

Marxem un programa més amb el pensament posat en tota la nostra gent, la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

El Vull una resposta tornarà la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada