Pàgines

dimecres, 1 de març del 2023

L'any Daniel Cardona, La història de Catalunya dia a dia. Què va venir a fer Albert Einstein fa 100 anys a Barcelona? Vincles entre Tarragona i l'Alguer, de Pasqual Scanu

 
La CLAU de la nostra història. Programa 221, emès el 28 de febrer de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal LA CLAU de la nostra història al YouTube

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 221

Enguany es compleixen 80 anys de la mort de Daniel Cardona i Civit la figura que fa de pont entre el separatisme històric i l’independentisme modern.

En aquest sentit, la Fundació Reeixida ha posat en marxa “L’any Daniel Cardona” amb la publicació d’un manifest i un acte que tindrà lloc el proper 7 de març, al Museu d’història de Catalunya. El manifest ja compta amb les signatures d’una seixantena de personalitats entre historiadors, periodistes, societat civil i activistes de la recuperació de la memòria històrica.

Daniel Cardona i Civit se’l considera, juntament amb Francesc Macià, el dirigent històric més rellevant de l'etapa inicial del moviment independentista català: l'etapa separatista que, des del seu origen a començament del segle XX, es perllonga fins ben entrat el període franquista. 

Conegut també pel pseudònim de Vibrant i de "l'irlandès", va ser el líder indiscutible, polític i home d’acció dels més actius de l’independentisme català d’aquells temps. Va fundar les dues formacions històriques més destacades d’aquest primer independentisme, Estat Català (junt a Francesc Macià) i Front Nacional de Catalunya (junt a Joan Cornudella), i tirà endavant també d’altres organitzacions polítiques com Bandera Negra o Nosaltres Sols. 

Cardona va dotar el separatisme d'una estratègia basada en el model irlandès gràcies amb la qual va superar l'estadi culturalista i va fer possible la seva transformació en un espai polític i ideològic que, en certa manera, el converteixen en el primer independentista català.

Durant tota la seva vida, va propugnar la lluita armada per a l’alliberament de Catalunya, no només contra la dictadura de Primo de Rivera i la de Franco, sinó també contra la Restauració, la República i la Revolució.

Sempre va ser més un activista, un agitador que no pas un polític. El seu nom va quedar lligat a capçaleres històriques del periodisme nacional com Cu-cut!, La Tralla, Nova Catalunya o El Diari de Barcelona. Va contribuir a popularitzar lemes com el de Per la Pàtria i la Llibertat, i publicant llibres com La Batalla (1923) o Res de nou al Pirineu (1933).

Final

La frase de la setmana extreta de l’opuscle “Per la pàtria i per la llibertat” escrit el 1934 per Daniel Cardona:

La realitat històrica d'Espanya envers Catalunya ha estat sempre aquesta: o assimilar-se o la guerra. Si Catalunya vol seguir els camins infinits de la seva eternitat, no pot mirar Espanya amb altres ulls que els d'un enemic.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història. Que passeu una molt bona setmana! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada