Pàgines

dilluns, 10 d’abril del 2023

ERC, Junts i la CUP no desapareixeran, ni ho faran tampoc els seus votants. (Francesc Abad analitza les dades del CEO)

 

El dimecres 5 d’abril es van fer públiques les dades del Baròmetre d’Opinió Política (BOP) del Centre d’Estudis i Opinió (CEO) corresponents al 1r trimestre del 2023.

Com ja és habitual, l’analista polític Francesc Abad n’ha fet una bona anàlisi que ha publicat en el seu blog “Dies de fúria. Dies de glòria”. En faig un resum dels punts més importants.

El més destacable és que el PSC s’està instal·lant com a força majoritària en aquest nou escenari polític que s’està obrint. És el partit amb més intenció de vot, situat en una forquilla entre el 23% i el 27%. Més enllà de ser el partit amb més fidelitat de vot (81,45) també és el que rep vots de tot arreu, fins i tot el que més en rep dels abstencionistes del 2021 (11,4%)

En segon lloc i des d’un punt de vista independentista, Abad destaca l’evidència del fracàs col·lectiu de les forces independentistes. Un fracàs, no només present, sinó que vaticina, també, com a fracàs en el futur si no es produeix un canvi radical en les relacions entre tots els actors polítics.

Tant ERC, com Junts i la CUP es mantenen en uns resultats molt similars als del 2021. Això és rellevant en el cas d’ERC, ja que tot i la seva política actual no perd suport electoral.

No hi hauria pràcticament abstenció entre els que van votar aquests partits el 2021. ERC presenta una fidelitat de vot del 70,7%. Junts del 66,4% i la CUP del 77,8%. Pel que fa a l’abstenció només la farien (potser) un 1,1% de votants d’ERC, un 2% de Junts i un 2,8% de la CUP.

L’espai espanyolista es reordena. La pràctica desaparició de C’s enforteix els quatre partits espanyolistes. Un 12,2% del vot de C’s va a parar a VOX. Un 9,8% al PP. Un 7.3% al PSC i un 2.4% als Comuns.

Abad analitza també dues operacions electorals que ell anomena “Groenlàndia” i “Fangòria”, noms que pren de dues cançons, l’una del grup Zombies i l’altre del grup Fangòria. Segons la seva anàlisi de les dades del CEO aquestes reflecteixen el fracàs d’ambdues operacions.

L’operació “Groenlàndia” seria la promoguda per l’ANC i la seva proposta de llista cívica que generaria un quart espai independentista que competiria amb els altres tres ja existents. Segons Abad les dades del CEO indiquen clarament el fracàs d’aquesta opció, ja que només un 0% dels votants d’ERC i CUP i un 1,3% dels de Junts es plantejarien votar una altra opció electoral.

L’operació “Fangòria”, correspondria a la que pregona l’abstenció com l’opció electoral més vàlida per fer la independència. Les dades del CEO indiquen que només un 1,1% dels votants d’ERC, un 2,8% dels de la CUP i un 2% dels de Junts s’abstindrien si ara es convoquessin eleccions.

Les dades evidencien també el fracàs de l’independentisme “oficial” representat per ERC, Junts i la CUP.

ERC no creix en vot. No aconsegueix res de la taula de “diàleg”. Només (i això ja és molt) manté el suport del seu electorat. Tot i la política que està desenvolupant això no es tradueix en forma de pèrdua de suport electoral. A més, són molt preocupants les xifres que ens diuen que només un 61% del seu electorat vol que Catalunya sigui un estat independent. Un 27,5 dels seus votants volen un estat federal i fins i tot un 9,6% ja els sembla bé continuar sent una comunitat autònoma.

Les dades revelen també un problema de credibilitat. Ara mateix, només un 7,2% dels votants d’ERC, un 13,3% dels de Junts i un 7,3% dels de la CUP creuen que la independència és mínimament probable en els següents 5 anys. Un 91,6% dels votants d’ERC, un 86,6% i un 90,3% dels de la CUP es posicionen que en els propers 5 anys la independència és molt poc probable o gens probable.

Les conclusions de Francesc Abad són clares: ERC, Junts i la CUP no desapareixeran, ni ho faran tampoc els seus votants. Les operacions "Groenlàndia" i "Fangòria" estan condemnades al fracàs. Cal doncs, ser-hi tots, si no, no hi ha independència possible.  

“Fa molt temps que l’independentisme ha perdut tota capacitat de llegir el país i de formular un discurs, un projecte, de país. Ens estem equivocant molt. I la factura comença a arribar, com demostren els resultats del BOP del CEO.

L’ANC i la societat civil haurien d’estar treballant en això, rellegint el país, refent el discurs i restablint consensos i estratègies de mínims, però compartides, en comptes d’estar treballant en operacions com la “Groenlàndia”, per acabar de dinamitar l’independentisme i sumir-lo en una fractura irreversible. Les dades són claríssimes com mai.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada