Pàgines

dimecres, 28 de juny del 2023

La música tradicional i popular catalana, conversa amb Marcel Casellas. 750 anys del Consolat de Mar amb l'exposició "Del gòtic al metavers"


Convidats

Marcel Casellas i Navinés contrabaixista, compositor i pedagog de la música tradicional. Professor d’“Improvisació i Acompanyament de la Música Tradicional” “ i “Conjunt d’arrel-fusió” a l’Escola de Música de Catalunya (ESMUC). Va ser un dels creadors de l’Aula de Música Tradicional i Popular (1992), de la qual en fou director fins al 2003.

Jordi Domingo, advocat, Cònsol Major del Consultat de Mar de Barcelona

Davantal 

Música tradicional i popular... Si busquem per Internet podrem llegir que als Països Catalans podem trobar com a gèneres musicals tradicionals, entre altres, la sardana, la corranda, els goigs, les havaneres, la jota, la rumba catalana, el garrotín, la patacada i el flamenc, per exemple.

El nostre convidat d’avui ens diria que a casa nostra hi hauria quatre ritmes bàsics que són el contrapàs, del que se’n deriva la sardana; el ball pla i allò que se’n deriva que és el rebatut (en què es repeteix la melodia amb un ritme més ràpid); la jota i tot el que s’hi emparenta com els fandangos, les seguidilles, la rumba... Amb l’excepció de la rumba, la resta de ritmes és molt difícil que apareguin en un context festiu o en un bar musical. Per al Marcel Casellas (que és el convidat d’avui) aquests ritmes són precisament el pal de paller del repertori que fa bellugar la nostra terra.

En biologia, una espora és una unitat de reproducció sexual o asexual que es pot adaptar per a la dispersió i la supervivència, sovint durant períodes prolongats de temps, en condicions desfavorables. Les espores formen part dels cicles vitals de moltes plantes.

En els darrers anys, els projectes musicals d’en Marcel Casellas exploren el que ell anomena “gèneres esporògens”, que conviden a moure’s a la catalana. Els nostres ritmes originaris són tan vàlids com qualsevol altre. No és que fem sardanes, sinó que fem cançons o expliquem històries amb uns ritmes que, si un volgués, mentre les escolta amb una cervesa a la mà podria estar puntejant una sardana o ballant un ball pla o ballant un contrapàs.

Avui parlarem també del “Gòtic al metavers” l’exposició amb motiu del 750è aniversari del Consolat de Mar han organitzat el Museu Marítim i el mateix Consolat. És una mostra interactiva i didàctica a través de la qual navegarem des del segle XIII fins a l’actualitat.  Hi descobrirem el rol i la importància internacionals del Consolat de Mar en aspectes com el dret marítim internacional, la regulació del comerç internacional, la resolució alternativa dels conflictes, o la incidència en àmbits com la cultura, la gastronomia o els costums.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana del polític, militar i escriptor anglès Winston Churchill

“Si estàs passant per un mal moment, segueix endavant.”

Avui ha tingut lloc a Girona el judici a Carla Costa, una més de les joves encausades arran de les protestes post-sentència. Està acusada de desordres públics agreujats i la fiscalia li demana dos anys i sis mesos de presó i 34.000 euros de responsabilitat civil.

Continuem marxant, doncs, amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a cas.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada