Pàgines

dimecres, 19 d’abril del 2017

La Monarquia catalana medieval:el regne de Catalunya (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


Si consulteu a la viquipèdia el terme Corona d’Aragó, hi podreu llegir el següent:

Corona d'Aragó (en aragonès: Corona d'Aragón, en llatí: Corona Aragonum; coneguda també per altres denominacions) fou el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragó des del 1162 fins al 1715. Aquest conjunt territorial estigué format inicialment pel regne d'Aragó i el comtat de Barcelona, i malgrat que al llarg dels segles s'hi incorporaren altres territoris, el conjunt patrimonial d'Aragó i Barcelona restà sempre unit.

Llegint això, algú pot arribar a interpretar que Catalunya era un apèndix del regne d’Aragó i que els reis d’Aragó ho eren també de Catalunya.

Històricament, més enllà del casament de Peronella amb Ramon Berenguer IV, sembla fora de tota discussió que abans hi va haver una donació del regne d'Aragó pel rei Ramir II al dit comte de Barcelona Ramon Berenguer IV.

Quines intencions s’amaguen, doncs, darrera aquesta denominació de corona d’Aragó per designar el conjunt de regnes, València i Mallorca inclosos, que formaven l’Estat Català o la Nació catalana?

Una denominació que ha anat fent forat en el món de determinats historiadors. Nom que també va adoptar l’Arxiu Reial de Barcelona  a partir de La Real Cédula de Fernando III del 7 de febrer de 1754. El denominat Arxiu de la Corona d’Aragó, per cert, de titularitat estatal fet que cal tenir molt en compte en el procés cap a un estat independent.

Res és casual i la importància dels noms és molta. Caius Parellada, jurista, historiador i advocat, va publicar entre altres el llibre “Corona d'Aragó, denominació impròpia de l'estat Català medieval”. En les seves pròpies paraules “La negació de la realitat estatal de Catalunya ha estat el fonament de l’opressió de la nostra nació, la qual negació va sorgir cautelosament en el segle XVI com una peça necessària de l’Estat que hom anava bastint, i ha continuat fins avui amb el mateix caràcter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada