Pàgines

dimecres, 17 d’octubre del 2018

Conèixer els catalans d'abans del 1714 (DAVANTAL del programa núm. 112 de LA CLAU de la nostra història)



El nostre convidat d’avui, fent referència al Dret català i a les seves notables diferències amb el castellà, escrivia:
El Dret català era diferent perquè el poble català era diferent. I, en conseqüència, també era diferent tota la resta: costums, coneixements, institucions, formes de govern… I una qüestió central i prèvia –o, com a mínim, coexistent- era diferent la llengua que parlava.
Per entendre bé quina és la diferència històrica entre la Nació catalana i Castella cal conèixer quines són les bases del Dret i del constitucionalisme català. Les primeres constitucions catalanes daten de l’any 1283 i estan basades en el “pactisme”, que no era res més que la fórmula de repartiment de la sobirania entre el rei i els denominats “braços.
El “pactisme” era entès no com a imposició d’una part damunt l’altra, sinó com un compromís entre dues parts lliures, basat en el respecte mutu i la fidelitat recíproca en el compliment dels termes del pacte. Predomina el costum sobre la fórmula legal escrita “Tracte és tracte” i “Tractes rompen lleis”. Les constitucions podien modificar fins i tot els Usatges i els privilegis, encara que fossin irrevocables.
El Dr. Francisco Elías de Tejada, catedràtic de Dret Natural i Filosofia del Dret a les universitats de Múrcia, Salamanca, Sevilla i Madrid i que s’autodefinia com un “Extremeny de sang andalusa i d’educació castellana” es referia d’aquesta manera a la llibertat de què gaudien els catalans del Principat:
La ordenación constitucional de Catalunya alcanzó en el siglo XIV una modernidad que asombra i un sentido del respeto a la libertad humana que bien podemos anhelar en el siglo XX. Sin duda la consecución de la fórmula de libertad política más perfecta de la Edad Media.”
Avui, a LA CLAU de la nostra història volem aproximar-nos a com érem i què vam fer els catalans d’abans de 1714.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada