dimecres, 17 d’octubre del 2018

Conèixer els catalans d'abans del 1714 (DAVANTAL del programa núm. 112 de LA CLAU de la nostra història)



El nostre convidat d’avui, fent referència al Dret català i a les seves notables diferències amb el castellà, escrivia:
El Dret català era diferent perquè el poble català era diferent. I, en conseqüència, també era diferent tota la resta: costums, coneixements, institucions, formes de govern… I una qüestió central i prèvia –o, com a mínim, coexistent- era diferent la llengua que parlava.
Per entendre bé quina és la diferència històrica entre la Nació catalana i Castella cal conèixer quines són les bases del Dret i del constitucionalisme català. Les primeres constitucions catalanes daten de l’any 1283 i estan basades en el “pactisme”, que no era res més que la fórmula de repartiment de la sobirania entre el rei i els denominats “braços.
El “pactisme” era entès no com a imposició d’una part damunt l’altra, sinó com un compromís entre dues parts lliures, basat en el respecte mutu i la fidelitat recíproca en el compliment dels termes del pacte. Predomina el costum sobre la fórmula legal escrita “Tracte és tracte” i “Tractes rompen lleis”. Les constitucions podien modificar fins i tot els Usatges i els privilegis, encara que fossin irrevocables.
El Dr. Francisco Elías de Tejada, catedràtic de Dret Natural i Filosofia del Dret a les universitats de Múrcia, Salamanca, Sevilla i Madrid i que s’autodefinia com un “Extremeny de sang andalusa i d’educació castellana” es referia d’aquesta manera a la llibertat de què gaudien els catalans del Principat:
La ordenación constitucional de Catalunya alcanzó en el siglo XIV una modernidad que asombra i un sentido del respeto a la libertad humana que bien podemos anhelar en el siglo XX. Sin duda la consecución de la fórmula de libertad política más perfecta de la Edad Media.”
Avui, a LA CLAU de la nostra història volem aproximar-nos a com érem i què vam fer els catalans d’abans de 1714.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada