Pàgines

dimarts, 13 de desembre del 2022

L’activisme LGBTI. La Gaiestelada, conversa amb Alpe Conceptes. Via Laietana, 43, tortura i repressió. Estratègies de Bildu i ERC... Pragmàtics? Possibilistes? Botiflers?

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 12 de desembre de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar 


Convidats:

Alpe Conceptes,  artista i activista LGBTI

Josep Ferrer, president AExRC

Gerard Sesè, politòleg, actor i cantautor

Davantal

Fa 20 anys, va néixer la Comissió de la Dignitat que, des de llavors, ha tingut un paper destacat en la recuperació de la memòria històrica a Catalunya, mantenint una activitat constant d'homenatge i de reivindicació de les víctimes de la dictadura franquista.

Des del 1939, milers de persones hi han passat per l’anomenada “casa dels horrors” de Via Laietana. Des de lluitadors antifranquistes de totes les ideologies, fins a persones que simplement eren contraris a la dictadura. Socialistes, comunistes, anarquistes, nacionalistes sindicalistes, catalanistes i un llarg etcètera perquè no podem oblidar la republicana “ley de vagos i maleantes” del 1933 que el franquisme va modificar el 1954 per tal d’incloure-hi la repressió dels homosexuals. El 1970 aquesta llei era derogada i substituïda  per la llei de perillositat social i rehabilitació que permetia el control dels elements que el franquisme considerava “antisocials” i que incloïa la prostitució, l’homosexualitat, la mendicitat, els immigrants il·legals, el poble gitano i tot aquell que el règim considerés perillós des del punt de vista moral o social.

El principal centre de tortures de la dictadura de Primo de Rivera i sobretot del franquisme a Catalunya, a càrrec de la Brigada Político-Social no va aturar les seves sinistres i tenebroses funcions amb l’arribada del règim del 78. Les detencions, els maltractament i les tortures han continuat formant part d’aquesta “casa dels horrors”.

Al cap de tres anys el 2005, ja van organitzar la primera roda de premsa per exigir que la comissaria de la Via Laietana es convertís en un espai de memòria. L’1 de juny de 2017, el Congrés dels Diputats va aprovar una proposició per convertir la comissaria de Via Laietana en un centre memorial de la repressió franquista. hi van votar tots els grups a favor excepte el PP, que llavors era al govern i que va impedir el traspàs de Via Laietana  a les institucions catalanes i convertir-la en museu.

Des del 2019 el govern de l’Estat està format pel PSOE i els Comuns, dos dels partits que van votar a favor de la proposició de 2017. A l’ajuntament de Barcelona també hi manen els Comuns. A la Generalitat, governa ERC i fins fa ben poc també hi eren els de Junts per Catalunya, dos partits que també estan pel trasllat i conversió de Via Laietana. No hi ha, però, voluntat política de complir amb el compromís assumit el 2017. La pressió popular, però, continua i continuarà fins aconseguir que Via Laietana 43, esdevingui un Centre de Memòria de la Tortura i la Repressió Política, del franquisme i del postfranquisme.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana de l’escriptor George Orwell

Poden forçar-te a dir el que ells vulguin, qualsevol cosa, però no tenen cap manera de fer que t’ho creguis. Dins teu mai no podran entrar-hi.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tot la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada