Pàgines

dimecres, 25 de gener del 2023

Parlem de llengua amb el professor i filòsof Jordi Martí. El projecte Xerrem Junts de la CAL

Vull una resposta. 11a temporada. Emès el 23 de gener de 2022 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Canal Vull una resposta de YouTube 

Convidats:

Jordi Martí Montllau,  professor, filòsof i lingüista. Col·laborador habitual de la revista digital de cultura Núvol i de l’Unilateral. Membre de la comissió de Llengua de la Intersindical i vocal de Llengua d’aquest sindicat a les Terres de l’Ebre. Blog Filosofia i vida

Jordi Esteban, professor, membre del SN de la CAL. Director del projecte Xerrem Junts. Premi Pompeu Fabra 2022

Davantal

El 2016, Santi Vila era el Conseller de Cultura de la Generalitat. En una entrevista que li va fer La Vanguardia va dir aquestes paraules:

“La creativitat catalana s’expressa indistintament en castellà i en català. Aquest país nou que volem es pot permetre tractar amb normalitat aquestes qüestions. Catalunya només pot aspirar a ser un país independent si realment deixa enrere els plantejaments nacionalistes romàntics i ofereix un projecte estrictament d’organització política”.

Aquestes declaracions s’agermanen amb algunes de les que fan els enemics de la llengua catalana i també i que malauradament corroboren alguns que es consideren independentistes. Ja fa temps,  el reconegut escriptor i assagista Fèlix de Azúa quan va dividir la literatura, sobretot la catalana, en dos àmbits: el cultural i el merament lingüístic.  Fèlix de Azua, membre signant del tristament famós Fòrum Babel, establia un criteri divisional  inèdit –per molt que se’ns insisteixi en què també hi ha estudis que parlen de literatura belga o suïssa - que estableix una dicotomia mai vista de la literatura. Aquest criteri divisional amaga, en la majoria de casos,  però potser més en el català, un rerefons polític de marcades tendències imperialistes en matèria lingüística. Una mentalitat de colonialisme cultural  que l’únic que pretén és fomentar la confusió, a la vegada que alimentar la falsa creença en una literatura de literatures, una mena de literatura mare –l’espanyola-  que abraçaria i acolliria altres literatures filles com la catalana.

Formen part de la cultura catalana totes les manifestacions culturals i artístiques que es fan als Països Catalans? La Feria d'Abril, les diverses "romerias", les sevillanes, els balls amazigs, xinesos, paquistanesos... són cultura catalana? Qualsevol escriptor que viu al nostre país i que escriu en castellà o en alguna altra de les 300 llengües que s'hi parlen, és un escriptor que forma part de la literatura i la cultura catalanes?

Cap literatura del món gosaria considerar com a pròpia una obra pensada i creada en una llengua aliena a aquesta mateixa literatura. Un novel·lista espanyol resident a Kabul, per molt que escrigui una obra literària protagonitzada per personatges afganesos, per molt que descrigui i retrati la vida i la cultura de la societat afganesa, si tota aquesta obra la pensa i l’escriu en espanyol, serà inclosa –i tant ell com tot el món cultural espanyol, ho voldrà així -com a pertanyent a la literatura espanyola o castellana.

Tot plegat forma part de la coneguda política del bilingüisme que propugna que Catalunya és –fins i tot històricament-  en un país bilingüe i que el castellà és tan llengua pròpia com ho pugui ser el català. Aquest missatge, que des de fa temps intenta conferir la categoria de normal a una situació lingüística totalment anormal, està també beneït pels principals partits polítics, ja siguin o no independentistes. 

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana del poeta ,dramaturg i novel·lista txec Milan Kundera

La lluita de l’ésser humà contra el poder és la lluita de la memòria contra l’oblit

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili,.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada