Pàgines

dijous, 14 de novembre del 2024

Les riuades històriques al País Valencià. Joan Gil de Cabrera, el primer caçavampirs era valencià

LA CLAU de la nostra història Programa 276. Emès el 14 de novembre de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 277

Lentament, el País Valencià intenta recuperar-se d’una de les tragèdies humanes i materials més grans viscudes mai al país. A hores d’ara, la xifra oficial de morts ha pujat fis a 215 persones i encara hi ha 78 persones desaparegudes. Les xifres de destrosses i pèrdues materials s’elevaran a milers de milions d’euros.

Núria Cadenes, una de les periodistes que ha escrit sobre el drama viscut al sud de la nació, en un recent article parlava del govern de la Generalitat Valenciana com el “govern de la ignomínia... Fer-los fora és una qüestió de seguretat pública. I sí: han de pagar pel que han fet.”

Històricament, el País Valencià ha hagut de patir una llarga llista d’inundacions destructives i mortíferes. La primera que tenim documentada va succeir el 17 d’agost del 1358 quan el riu Túria es va desbordar al seu pas per València. La gran riuada va provocar la mort de 400 persones i va destruir els camps de conreu de l’oest i el nord de la ciutat. Les aigües van arribar a entrar també dins de les muralles i van negar totalment la ciutat. «Vench diluvi en la ciutat de València, e vingué lo riu tan gros que derrocà los ponts e prop de mil cases e moriren prop de 400 persones».

El 28 d’agost, el Consell de la ciutat va decidir arreglar-ne els desperfectes: «Per lo gran diluvi d’aygua que era estat en lo present mes en la ciutat de València, los valls vells de la dita ciutat eren enrunats e reblerts, e molts alberchs [cases] cayguts e enderrocats […] per la qual cosa se podria seguir dampnatges o perills a la dita ciutat».

Es va crear la Junta de Murs i Valls, una institució municipal sobre la qual va recaure des de llavors la responsabilitat de totes les obres.  Els jurats van posar a treballar els presoners castellans tancats a la presó: «Com estiguessen en la presó de València un gran número de castellans (los quals foren presos en los mars d’Iviça) e es menjassen les viandes dels altres miserables, lo consell tingué per bo que, com los valls estaven enrunats, los dits castellans, ab camals fosen ferrats, e fesen faena en dits valls… e que cada nit tornassen a la presó ab dos guardians que la ciutat elegiria.»

Malauradament, no va ser l’última. El 14 d’octubre de 1957 es va produir el que la gent coneix com “la gran riuà”. El Túria, que llavors travessava la ciutat pel mig, es va desbordar. L’aigua va arribar a un nivell de tres metres sobre el paviment de carrers i places. Aquella catàstrofe  es va saldar amb la mort de més 300 persones i l’ensorrament parcial o total de 5.800 edificis.

Final

La frase de la setmana del president dels EE.UU. Abraham Lincoln

Un dilema és un polític tractant de salvar alhora les seves dues cares

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada