dissabte, 19 de setembre del 2020

La repressió judicial sobre Quim Torra. Eleccions? La Crida, una fundació? (Darrer programa de Vull una resposta)












Vull una resposta emès el 18 de setembre de 2020 per ETV Llobregat

Convidats

Toni Fitó, advocat. Membre del Comitè Executiu Cambra Barcelona

Gerard Sesè, periodista

Joan Guarch, exregidor Ametlla del Vallès. Representant de la Crida a l’Anoia

Davantal

Què tenen en comú els diferents règims que han governat l’Estat espanyol des de principis del segle XX? Que tenen en comú la restauració borbònica, la dictadura de Primo de Rivera, la segona república, el franquisme o l’actual monarquia parlamentària?

L’element que uneix aquests règims polítics tan diversos i oposats és la repressió contra Catalunya i, més concretament i com a principal element simbòlic, la repressió exercida contra el president de la Generalitat, la màxima institució del país.

Dels dos presidents de la Mancomunitat de Catalunya i dels deu presidents de la Generalitat que hi ha hagut des del restabliment de l’autogovern en el segle XX, només dos no han sofert la repressió de l’Estat espanyol. Només dos no han estat processats, exiliats o executats. Només Pasqual Maragall i José Montilla han pogut eludir la repressió.

Enric Prat de la Riba va estar a la presó, Josep Puig i Cadafalch a l'exili, Francesc Macià a la presó i a l'exili, Lluís Companys a la presó, a l'exili i afusellat, Josep Irla a l'exili, Josep Tarradellas a l'exili, Jordi Pujol a la presó i desterrat, Artur Mas inhabilitat i Carles Puigdemont suspès i a l'exili.

Ara ha estat el torn del Molt Honorable President Joaquim Torra, el 131è president de la Generalitat. Un president que segurament serà inhabilitat pel delicte de penjar una pancarta que demanava llibertat, llibertat d’expressió, llibertat per als presos polítics i exiliats.

Avui mateix, el president ha fet una piulada amb la imatge de la pancarta i amb un únic text: “Doncs sí: llibertat presos polítics i exiliats”

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana d’un dels fundadors dels Estats Units, Benjamin Franklin:

Qui està disposat a canviar llibertat per seguretat, no mereix ni l’una ni l’altra.

Marxem recordant la frase del president Torra: “Doncs sí, llibertat presos polítics i exiliats” i amb el pensament posat en tota la nostra gent que pateix la repressió. Avui, amb un record especial per a Dani Gallardo, el madrileny empresonat durant les protestes contra la sentència del Suprem, per a qui la Fiscalia demana sis anys de presó.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada