diumenge, 15 de desembre del 2024

"No deixis que el vell entri a casa". En parlem amb Alfons Duran-Pich. Crònica de la Franja de Ponent




Convidats

Alfons Duran-Pich  analista polític, econòmic i social

Davantal

El 19 d’agost de 2024, moria a Olot, a l’edat de 117 anys, la catalana Maria Branyas, la persona més longeva del món. Un any abans, el plenari de l’ajuntament de San Francisco, a Califòrnia, va declara el 7 de novembre de 2023  el “Dia Maria Branyas” en homenatge a la persona més gran del món perquè "continua inspirant al món amb la seva longevitat, perseverança, bon sentit de l'humor, seny, gran coneixement institucional, energia i profunda saviesa.”

Segons els registres documentals, la persona més longeva del món ha estat la francesa Jeanne Louise Calment [ʒan lwiz kalmɑ̃];que va morir el 1997 a l’edat de 122 anys i 164 dies. Calment va practicar esgrima fins als 85 anys i va continuar muntant en bicicleta fins als 100.  No va deixar de fumar fins als 117 i va viure de manera autònoma fins als 110 anys.   

La segona persona més longeva del món ha estat la japonesa Kanake Tana va viure fins a l’edat de 119 anys i 107 dies.

Fins a mitjan segle XX, l’edat mitjana de vida va ser sempre molt baixa. El percentatge de la població que podia arribar a edats avançades es veia condicionat per diversos factors, entre altres molts l’alimentació, l’estil de vida, les epidèmies, etc.

Actualment, a Catalunya, l’esperança de vida se situa entre les més altes del món: per als homes en 80,4 anys i per a les dones en 85,9 anys. En els darrers 10 anys, també a Catalunya, hi ha hagut un increment considerable del nombre de centenaris, que ha passat de 1.350 persones el 2011 a 2.280 persones el 2021. Una xifra que se situa entre les més altes dels països europeus i del món. Japó és el país amb més centenaris per milió d’habitants (643), seguit de Portugal (488), Irlanda (435), França (384), Hongria (346), Romania (343), Canadà (335) i els Estats Units (334).

Tots volem tenir una vida tan llarga com sigui possible. I, com diu el nostre convidat d’avui, De sobte, d’un dia per l’altre, “vam començar a comptar i vam ser conscients que la nostra experiència de vida ja era més gran que la nostra esperança de vida.”

0’39’’

Escolteu aquesta cançó.... 30’’  .... És una versió de The Supremes (suprims) d’una cançó popular del 1949 amb música de Carl Sigman i lletra d' Herb Magidson. El seu títol en català ha estat traduït com a “Diverteix-te”, però la traducció literal del títol  original en anglès seria “Gaudeix, és més tard del que penses”.

L’actor Michel Caine va dir: Per a mi, envellir és una gran cosa, considerant l’alternativa. Perquè envellir, sempre que siguem afortunats, és inevitable; No podem endarrerir-ho, però sí que podem gestionar-ho amb el major gaudi possible.

En parlem tot seguit amb el nostre convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana extreta del llibre de l’Alfons Duran-Pich... A Okinawa, hi ha una roca amb un missatge gravat que diu:

Als 70 encara ets un nen. Als 80 un adolescent i, als 90, si els teus avantpassats t’inviten a unir-te a ells... demana’ls que et deixin arribar als 100. Edat en la qual reconsideraràs la qüestió.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada