dimarts, 14 de juliol del 2015

Osona: Mentre uns es discuteixen, el altres construeixen

Article publica a Tribuna.cat 
“La Constitució catalana no ha de ser només dels independentistes, ni dels polítics ni dels experts, ha de ser de tothom.”
Aquest era el lema que figurava en un dels cartells que rebien els participants al 1r Debat Constituent d’Osona, que va tenir lloc el passat dissabte al mati a les instal·lacions de la Universitat de Vic. El debat estava organitzat per l’ANC i Òmnium d’Osona en el marc del projecte Reinicia Catalunya.
Som un gran país i ho som perquè està format per gent extraordinària. Digueu-me on, si no, trobareu que més de 100 persones decideixin, en un matí calorós de juliol, dedicar 4 hores del seu temps lliure a pensar, debatre i fer propostes per al futur, propostes per a un nou país, per a un país millor.
Mentre els nostres polítics continuen representant un sainet amb aires de tragicomèdia (que ja dura massa!), la societat civil, una vegada més, demostra que manté la il·lusió i que amb el seu esforç està completament decidida a construir un nou país. Un futur basat en els 10 eixos de la República catalana que formen part de la campanya d’estiu engegada per l’ANC.
Dissabte vam poder assistir a una gran jornada. L’inici del procés constituent basat en els objectius del projecte Reinicia Catalunya. La convenció constitucional que ha d’incorporar els diferents formats de democràcia –democràcia participativa, representativa i directa-  podem dir que va donar el tret de sortida dissabte a la Universitat de Vic.
En el marc d’una organització impecable i a partir d’una dinàmica de treball dissenyada per Très amb accent obert, els participants es van distribuir en petits grups per debatre sobre vuit àmbits de treball que anaven des de l’educació fins al model econòmic, tot passant per llengua i cultura, agricultura i medi ambient, acció social, salut, empresa i ocupació, esports i organització territorial.
El 1r Debat constitucional d’Osona ens demostra, novament, que aquest procés d’independència l’està liderant la societat civil. Una societat, com hem dit abans, disposada a fer el que calgui. Una societat preparada per debatre, enriquir i aportar idees i propostes  que han de fer de la Constitució de la nova República catalana el marc àgil, modern, obert i democràtic en què hi pugui cabre, en què es pugui fer realitat aquest país de futur que volem cadascun de nosaltres.
La desconfiança, la malfiança, el recel i, fins i tot, l’animadversió entre els partits sobiranistes impedeix una i altra vegada la unitat independentista davant el 27-S i, encara més greu, davant el procés que cal iniciar a partir del 28.
Mentrestant, la societat civil continua treballant incansablement, poble a poble, barri a barri. Mentre uns es barallen per noms i sigles, la societat civil assumeix la seva responsabilitat en la construcció de la Catalunya del futur.
Mentre uns es discuteixen, els altres construeixen.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada