dijous, 22 de febrer del 2018

Els mitjans de comunicació que necessitem a Catalunya



Ahir dimecres, al Col·legi de periodistes de Barcelona, va tenir lloc el debat Els mitjans de comunicació que necessitem a Catalunya. El debat s'emmarca en el Congrés Participatiu Catalunya i Futur.

La necessitat de protegir i potenciar TV3 i Catalunya Ràdio, la precarietat laboral dels periodistes i el repte de fer créixer l’educació en mitjans com el millor camí per lluitar contra les notícies falses han estat tres qüestions centrals en el debat celebrat en la presentació de la ponència d’Informació i Comunicació del Congrés Catalunya i Futur.

També s’ha fet èmfasi en la urgència de canviar les dinàmiques que porten a prioritzar determinats continguts dels mitjans moltes vegades contra la voluntat dels propis periodistes. Les discriminacions en els continguts i en el treball periodístic per raó de gènere i les restriccions que estan afectant la llibertat d’expressió a l’Estat Espanyol a l’estil del que passa a Polònia i Hongria des de fa temps són dos temes més desenvolupats en la presentació.

La ponència marc ha estat presentada per Pere Oriol Costa, seguidament han intervingut els membres de la ponència formada per periodistes i experts en Comunicació: Salvador Alsius, Elvira Altés, Josep Maria Casasús, Jaume Guillamet, Àlex Gutiérrez, Enric Marín, Martí Petit, Anna Salvans i Joan Manuel Tresserras. Prèviament la degana del Col·legi de Periodistes Neus Bonet ha donat la benvinguda als assistents i el responsable acadèmic del Congrés ha explicat els seus objectius i les accions que es desenvoluparan fins el mes de desembre.

Les problemàtiques específiques de Catalunya en matèria de mitjans s’han presentat sota la perspectiva de l’actual transformació dels mitjans i del treball periodístic originades per l’accelerada dinàmica de canvi tecnològic i per les conseqüències de la desregulació neoliberal. Aquesta desregulació imposada per forces de caire polític ens ha portat en el camp periodístic,  a que els grans mitjans en molts casos facin una presentació sistemàticament esbiaixada de la realitat pel domini empresarial sobre els continguts i per la falta de força del conjunt dels periodistes en el sí de les redaccions.

Les aportacions dels assistents, presentades per escrit, seran recollides al web del Congrés, www.futurcat.cat

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada