dimecres, 17 de juliol del 2019

La vila reial de Pals (DAVANTAL del programa 146 de LA CLAU de la nostra història)


El programa d’avui és un programa especial. L’equip de LA CLAU i ETV Llobregat ens hem desplaçat fins a la vila de Pals, en ple Empordà. El nostre objectiu és mostrar-vos la importància cabdal d’aquesta vila empordanesa des del segle XV fins a principis del XVIII. L’any 1454, Pals era una vila reial. Això significava que, conjuntament amb Torroella de Montgrí, Calonge, Palamós i Cruïlles, era una de les viles del Baix Empordà que tenien dret d’assistir a les Corts Catalanes.  

De les Corts Catalanes, n’hem parlat abastament en aquest programa. Sabem que estaven considerades com a model de parlament medieval de tota Europa. El rei era l’única persona que podia convocar les Corts, que es componien de tres braços: l’Eclesiàstic, que eren els representants de la jerarquia religiosa, el Militar que representava la noblesa i el braç Reial amb els representants de les ciutats i viles reials de Catalunya, la Cerdanya i el Rosselló.

Al segle XV solament tenien dret de participar a les Corts, vint-i-dues ciutats i viles reials, entre les quals també Pals. Els representants eren anomenats “síndics” (Barcelona en tenia tres, Perpinyà i Girona en tenien dos i les viles reials un síndic cadascuna). Fent recerca, però, hem trobat un fet excepcional. Pals durant alguns anys va tenir dues persones o síndics que la representaven i, per aquesta raó, podem dir que va estar pràcticament al mateix nivell que les ciutats més importants de Catalunya.

Avui, doncs, LA CLAU de la nostra història viatja fins a l’Empordà per conèixer millor l’antiga vila reial de Pals. Ho farem de la mà del Sr. Narcís Subirana.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada