divendres, 10 de gener del 2020

VIDEO: El 155 digital. El Suprem manté a la presó Oriol Junqueras. La inhabilitació del president Torra. El pacte ERC-PSOE investeix Sánchez (Darrer programa de Vull una resposta)


Presenta: Clara Ardèvol I Jaume Marfany
Producció: Josep Pedrol i Xavi Portet
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

Dolors Feliu, jurista. Membre del col·lectiu Praga 

Josep Jover, advocat. Pirates de Catalunya

Gabriel Ginebra, escriptor. Professor d'habilitats directives

Guillem López, jurista

Davantal

En els tres dies de sessions d’investidura hem pogut veure, una vegada més, aquella Espanya que descrivia Antonio Machado fa més d’un segle. L’“España de charanga y pandereta, / cerrado y sacristía, / devota de Frascuelo y de María, / de espíritu burlón y de alma quieta”. La “España inferior que ora y bosteza, / vieja y tahúr, zaragatera y triste.” En aquesta investidura hem tornat a reviure com mai, l’autoritarisme, el masclisme, el racisme, l’insult, la supèrbia, la injúria, la mentida... el nacionalisme espanyol més ranci...  l’Espanya de sempre.

L’Espanya de sempre... Avui mateix, el Tribunals Suprem denega la sortida de la presó d’Oriol Junqueras que no podrà ser dilluns al Parlamen europeu.

Pedro Sánchez és president en bona part gràcies al pacte entre ERC i el PSOE. Un pacte controvertit i que ha provocat divisions en el si del moviment independentista. 

Segons ERC, el pacte obre una porta a la solució del conflicte Catalunya-Espanya. S’hi reconeix que el conflicte és polític i que necessita de solucions polítiques. S’hi admet que cal superar la judicialització de la política. Respon al “sit and talk” del Tsunami democràtic. S’hi estableix una Mesa bilateral de negociació formada pels respectius governs. Diàleg obert, no hi ha límits en les propostes i hi ha un calendari: la Mesa es constituirà quinze dies després de la investidura.

Per què, doncs, tant d’escepticisme i tantes crítiques dins del món independentista?

Els contraris al pacte argumenten que no s’hi esmenta per res el dret d’autodeterminació, ni tampoc s’hi proposa cap solució per als presos polítics i exiliats. Tampoc hi ha cap menció a la repressió policial i jurídica. Diuen també que és un pacte entre partits i que respon a l’estratègia d’un sol partit  ERC. No ha estat ni consultat, ni molt menys consensuat amb el seu soci de govern, JxCat, ni molt menys encara amb altres organitzacions independentistes com la CUP o l’ANC. És un pacte que, d’entrada, divideix el món independentista perquè no forma part d’allò que es reclama intensament des de fa molt de temps: una estratègia unitària.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi! Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada