dimarts, 15 d’abril del 2025

Catalunya i el repte demogràfic: per una reflexió lingüística, social i cultural


Catalunya es troba en un moment clau per repensar el seu futur. Amb una població que ja supera els 8 milions d’habitants i un creixement sostingut en les darreres dècades, cada cop és més evident que la “Catalunya dels 10 milions” no és viable, ni des del punt de vista mediambiental, ni social, ni identitari. Alguns estudis i anàlisis ja apunten que el país té una sobrepoblació estimada en dos milions de persones, la qual cosa genera tensions en diversos àmbits que afecten profundament el teixit del país.

En l’informe anual de la Síndica de Greuges corresponent al 2024, Esther Giménez-Salinas, ja va alertar  que l'administració catalana no està preparada per afrontar les necessitats d'una població que ha crescut fins als 8 milions d'habitants. Des de l'any 2000, la població ha augmentat en gairebé dos milions de persones, amb un 71,2% d'aquest creixement corresponent a ciutadans d'origen migrant. Actualment, un 21% dels habitants del país han nascut a l'estranger, i aquest percentatge s'eleva al 40% entre els joves de 24 a 40 anys.

Miquel Puig, en un article titulat “Catalunya: alguna immigració ja no suma" qüestionava la  idea que tota immigració sigui beneficiosa per a Catalunya. Argumentava que l'alta afluència d'immigrants poc qualificats ha contribuït a l'estancament de la productivitat i la renda per càpita catalana, que actualment és un 11% inferior a la del País Basc.

Més enllà de qualificar si l’arribada de tanta gent de fora és bona o dolenta, potser caldria reflexionar si el país no funcionaria millor amb un flux immigratori com el basc, que ha afegit 160.000 habitants a la seva població aquest segle, mentre que a Catalunya n’ha afegit gairebé 2 milions. Al mateix ritme que el basc, la població de Catalunya estaria lluny encara dels 7 milions, en comptes d’haver superat els 8.

Puig destaca que aquest creixement demogràfic ha sobrecarregat els serveis públics, encarit l'habitatge i pressionat a la baixa els salaris en sectors bàsics. Assenyala que, mentre alguns sectors econòmics es beneficien d'aquesta mà d'obra barata, el cost real recau en la societat mitjançant subsidis encoberts

En l’àmbit social, la sobrepoblació ha provocat un augment de la densitat en les grans ciutats i àrees metropolitanes, amb conseqüències directes sobre l’accés a l’habitatge, els serveis públics i la qualitat de vida. El creixement descontrolat genera barris segregats, desigualtats creixents i tensions en la convivència. La cohesió social es veu amenaçada quan la integració no es produeix de manera natural i quan les polítiques públiques no poden seguir el ritme del creixement demogràfic.

Un dels efectes més visibles d’aquest excés de població és el problema amb l’aigua. Catalunya pateix episodis recurrents de sequera, agreujats pel canvi climàtic i per una demanda creixent que supera la capacitat dels recursos hídrics disponibles. L’agricultura, la indústria i el consum domèstic competeixen per una aigua que no dona l’abast, i això genera situacions crítiques, especialment a l’estiu. La gestió sostenible del territori es veu compromesa per una pressió demogràfica que no para de créixer.

Miquel Puig, en l’estudi ·”Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana en l’horitzó 2050”, assegura que Catalunya ja està en temps de descompte per garantir el subministrament d'aigua i d'energia a una població extra (un 20% més que l'actual) que ara com ara tampoc no té garantit un habitatge.

En el cas de l’habitatge, tornem a Miquel Puig que afirma que si bé el president Illa va anunciar un ambiciós programa per crear 50.000 habitatges públics en els pròxims sis anys, cal tenir present que ni amb  això solucionaríem el problema. Al ritme actual, la immigració exigiria crear-ne més de 30.000 cada any (és a dir, un mínim de 180.000 en els mateixos sis anys).

Per evitar la saturació actual de l’ensenyament i de la sanitat calen grans inversions econòmiques i també de personal. Si la població continua creixent la situació serà, encara, molt més greu,

Des del punt de vista lingüístic, aquesta sobrepoblació ha comportat un retrocés alarmant en l’ús del català. L’arribada massiva de persones provinents de fora del domini lingüístic propi, sovint sense coneixement de la llengua, ha afavorit la consolidació del castellà com a llengua franca en molts entorns socials i laborals. Això dificulta la normalització del català, que ja és minoritzat en àmbits com la justícia, el comerç o les plataformes digitals. Tot i els esforços del sistema educatiu, la transmissió intergeneracional de la llengua es debilita, i cada vegada més joves tenen el català com a segona llengua o només l’usen en contextos formals

Pel que fa a la cultura pròpia, Catalunya ha estat històricament un país acollidor i obert, i la diversitat ha aportat riquesa i pluralitat. No obstant això, la manca de polítiques efectives de promoció de la cultura catalana entre els nouvinguts ha fet que aquesta diversitat sovint no es tradueixi en una veritable integració. El risc és que la cultura pròpia es dilueixi en un mosaic on no hi ha un eix comú compartit, i que la identitat catalana, construïda al llarg de segles, perdi pes i centralitat.

Tornant a l’informe de la Síndica de Greuges, Garcés assenyala que el problema rau en contextos que generen segregació i dificulten l'accés a serveis bàsics. També adverteix contra la politització de la immigració, que pot alimentar l'extrema dreta, i defensa la necessitat d'un debat sincer i estructurat. De fet és el que està passant, les polítiques demogràfiques s'’han  deixat en mans de l’extrema dreta i la resta de formacions polítiques eviten aquest debat que demanava la Síndica. .

En definitiva, la demografia és avui un dels grans reptes de Catalunya. Cal afrontar-lo amb valentia i realisme, entenent que el territori té uns límits físics i socials que no es poden ignorar. Si no es prenen mesures decidides per contenir el creixement poblacional, garantir l’ús del català, reforçar la cohesió social i preservar els recursos naturals, el futur de Catalunya com a nació sostenible, cohesionada i amb identitat pròpia estarà en un risc més que evident,

Fonts:

Informe anual Síndica de Greuges 2024 

La Catalunya (econòmica) dels 8 milions d’habitants . GemmaFonseca.Via Empresa 

Catalunya: alguna immigració ja no suma. Miquel Puig. DiariARA 

Transicions: algunes mutacions de l’economia catalana enl’horitzó 2050. Miquel Puig

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada