dissabte, 28 de maig del 2016

El port de Pals, porta del nou món (Davantal de La clau de la nostra història)

Planisferi Nàutic de 1573 del cosmògraf portuguès Domingo Texeira. Observeu les barres catalanes


Si busquem en una enciclopèdia la frase “descubrimiento de América” ens trobarem amb una explicació que més o menys dirà:  acontecimiento histórico que comenzó con la llegada a América el 12 de octubre de 1492 de una expedición capitaneada por Cristóbal Colón por mandato de los reyes Isabel y Fernando de Castilla y Aragón, que había partido del puerto andaluz de Palos dos meses y nueve días antes y, tras cruzar el océano Atlántico, llegó a unas islas del continente americano, concretamente las Bahamas.

Els llibres d’història ens parlen d’una conquesta i explotació del nou món per part de Castella i també, encara que en viatges menors, d’Andalusia. Catalunya i la confederació catalanoaragonesa va ser apartada de la colonització d’Amèrica. 

L’any 2012, però, Enric Guillot publicava un llibre titulat "Descoberta i conquesta catalana d'Amèrica.Una història reescrita pels castellans"El llibre enumera una gran quantitat de mapes antics existents a Internet en els quals es poden veure, en indrets diversos dels nous països colonitzats signes i imatges susceptibles de ser identificats amb símbols i colors de Catalunya. Explica que hi ha hagut també suposades manipulacions posteriors per amagar aquest fet al canviar els colors de les senyeres per altres colors de banderes inexistents.

És possible que hagi existit una gran manipulació dels documents històrics?

Era Colom català i el "descobriment" una iniciativa de la Corona d'Aragó?

Si l'almirall no era català i les diverses expedicions eren una empresa de la Corona de Castella, com és que sorgeixen tants interrogants històrics?

Per què en els escrits de Colom apareixen tants catalanismes i "catalanades"?

Com podia passar l’expedició d’En Colom per les Columnes d’Hèrcules si va salpar de Palos de Moguer?

Com és que aquesta ciutat andalusa no tingui ni hagi tingut mai port de mar? Ni que tampoc s’ha descobert que hagués esta mai fortificada quan, segons a tots els gravats de l’època, ens indiquen que Colom va partir d’una vil·la fortificada?

Com és que a tots els mapes de l’època apareix la bandera amb tres o quatre barres?

Per què Colom demana al rei com a recompensa uns càrrecs que només existien a la Corona d'Aragó?

Avui, a La clau de la nostra història ens centrarem en un dels principals episodis d'aquest gran interrogant històric.

Va sortir Colom del Port de Pals? Va ser aquest port i no pas el de Palos de Moguer la porta del nou món?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada