divendres, 20 de maig del 2016

La nostra bandera estelada


Si un jutge de Madrid no li posa remei, diumenge la bandera estelada estarà prohibida en un camp de futbol. Una decisió evidentment antidemocràtica, però sobretot una decisió estúpida que acaba produint el contrari del que pretén. Benvinguda sigui en aquest sentit! 

Una decisió, però, també perillosa. Es comença dictant prohibicions en un camp de futbol i es pot acabar amb prohibicions generalitzades. 

Recordo la meva primera estelada. Corrien els anys 70 i, en aquells temps, ens havíem de "construir" de principi a final la nostra bandera. Calia agafar una quadribarrada (tampoc no n'hi havia gaires) i cosir-li el triangle i l'estel, de manera totalment artesana i manual. Segur que moltes de les persones que teniu una edat ho recordareu perfectament.

Ara i avui és bo recordar, doncs, què és i què significa la bandera estelada. Una bandera i el seu simbolisme pel qual tanta gent anònima ha lluitat i ha hagut de patir la repressió dels diferents Estats espanyol i francès al llarg dels anys. 

Vicenç Albert Ballester, a principis del segle XX, dissenya una bandera de combat per a l’independentisme (llavors anomenat separatisme) català. Una bandera nascuda de la fusió de la històrica bandera catalana a la qual s’afegeix un triangle i un estel, similar i segurament inspirat en la bandera de Cuba, país que va lluitar aferrissadament contra l’imperialisme espanyol.

La simbologia de la bandera estelada sembla també força clara. Els colors blau i blanc es relacionen amb els ideals de la Revolució francesa, que són els mateixos colors de la bandera dels EUA. El triangle és la simbologia de la república. El color blau representa la humanitat i al bell mig llueix l’estel blanc, símbol de la llibertat.

Més endavant, l’esquerra independentista representada llavors per al PSAN va canviar els colors per tal d’adaptar-los a la seva ideologia. Així el color de l’estel va passar a ser vermell com a símbol del socialisme. El fons blau va passar a ser primer blanc  i després groc. Els colors no semblen voler tenir cap simbolisme, sinó, per una banda, una manera de ressaltar l’estel vermell i, per l'altra, d’aprofitament de colors a l’hora d’imprimir. 
Aquesta fotografia és de l'estelada més antiga conservada a Catalunya i que es pot veure al Museu d’Història de Catalunya. L’estelada és del 1915 i només n’ha perviscut el terç superior (80 × 172 cm), format per un triangle blau de cotó amb l’estel blanc al mig sobreposat a una tela quadribarrada i subjectat amb fermalls metàl·lics a pressió.

Diumenge, en un camp de futbol, es vol prohibir un símbol que uneix milions de catalans, que oneja a milers i milers de balcons de ciutadans d'aquest país i que han portat milions de persones al carrer, de la manera més democràtica i pacífica i alhora més revolucionària. I l'hem portada amb il·lusió, amb coratge i... amb un somriure als llavis.

Recordem-ho tots diumenge.....

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada