diumenge, 29 de maig del 2016

Reinicia i el projecte de Convenció Constituent Ciutadana (2.- Qui som, què defensem?)


Reinicia Catalunya: Set preguntes i set respostes sobre qui som i què defensem.

1. Què és Reinicia Catalunya? 
Una plataforma d'entitats que es va presentar públicament el 29 de maig del 2015 i que porta més d'un any i mig treballant per dissenyar i promoure un procés constituent participatiu. Pensem que la ciutadania ha de ser coprotagonista, juntament amb les institucions i partits, del procés constituent.  

2. Qui forma Reinicia? 
Tretze entitats molt variades. Per ordre alfabètic: Assemblea Nacional Catalana, Drassanes per la República Catalana, El País que Volem, Fundació Llibreria Les Voltes, Grup Promotor de la Convenció Constitucional, Juristes per la Independència, La Consti, La Marxa Som, Òmnium Cultural, Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Súmate, Sobirania i Justícia. 

3. Què tenen en comú? 
Reinicia va néixer amb la voluntat de coordinar totes les entitats que, abans del 2015, havien desenvolupat reflexions o activitats que prefiguraven un procés constituent participatiu, amb metodologies i formats molt diversos (des de l'elaboració d'un esborrany constitucional a debats temàtics recollits en un format wiki). 

4. Totes són independentistes? 
No. Tot i que la majoria sí ho són (el que explica les seves inquietuds per un procés constituent), la seva voluntat no és fomentar un debat exclusivament entre independentistes, sinó comú a tots els que consideren que el poble de Catalunya té el dret a decidir.

5. Què defensa Reinicia? 
Que un procés constituent del segle XXI ha de bastir-se alhora sobre les tres dimensions d'una democràcia equilibrada que permeti una deliberació de qualitat en totes elles. Per això proposa que el procés constituent tingui 4 fases. 

6.Quines són les 4 fases del procés constituent, segons Reinicia?  
1) Democràcia participativa d'iniciativa ciutadana que dóna pas a: 2) Democràcia participativa d'iniciativa institucional. Ambdues precedeixen la fase de: 3) Democràcia representativa amb co-protagonisme ciutadà (comissió mixta formada per polítics i ciutadans) que acaba amb: 4) Democràcia directa (referèndum). Totes aquestes etapes haurien de vincular-se, des del principi, per produir el millor i més democràtic procés constituent possible. (Per més detalls, veieu tríptic informatiu).  

7. Què impulsa Reinicia?
A més de proposar aquest “mapa del procés constituent”, Reinicia vol impulsar la primera fase de democràcia participativa d'iniciativa ciutadana. Per això ha elaborat i proposa el projecte de Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC) que té com a referent fonamental el Congrés de Cultura Catalana (CCC) que es va celebrar ara fa 40 anys.

Propera i darrera entrada: Què és la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada