dissabte, 28 de maig del 2016

Reinicia i el projecte de Convenció Constituent Ciutadana (1.- Una mica d'història)


Sembla imminent l'inici de la primera fase del Procés Constituent de Catalunya.

És important que els ciutadans coneguem quins són els projectes de participació ciutadana que hi ha en aquest moment sobre la taula i que, possiblement, siguin el punt de referència i la base per iniciar la primera fase del Procés Constituent.

Farem tres entrades en aquest blog amb l'objectiu d'informar-vos de què és la Plataforma d'Entitats Reinicia Catalunya, quin és el seu principal objectiu i quin és el seu projecte de participació ciutadana. Ho farem a través d'un document elaborat per la pròpia plataforma. 

Podeu trobar més informació al web de Reinicia

Comencem amb una mica d’història:  
         
Quin és l'origen de Reinicia? La trobada d'unes persones (desembre de 2014) que, a títol personal, tenien la voluntat de posar en comú totes les iniciatives ciutadanes vinculades amb un procés constituent a Catalunya, per reflexionar conjuntament. Fruit d'aquesta reflexió va sorgir un document que va ser lliurat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert (gener 2015), perquè fos transmès a la Comissió d'afers institucionals del Parlament, on es presentaven les 4 fases del procés constituent. 

Què va passar després? Es va convidar a les entitats de procedència d'aquestes persones a que debatessin sobre aquest document i, en cas d'acord, passessin a configurar una plataforma. Naixia Reinicia, que es va presentar a Cotxeres de Sants amb la presència d'una multitud d'organitzacions i partits polítics (maig 2015). Des d'aleshores s'han fet desenes de presentacions i s'ha participat en quatre processos que poden ser un prototip de les convencions territorials (Arenys de Mar, Escola Industrial de Barcelona, Santa Coloma de Farners i Vic). 

En què ha treballat des d'aleshores aquesta plataforma? A dissenyar una metodologia per la fase participativa d'iniciativa ciutadana que hem anomenat provisionalment la Convenció. El document fundacional, signat per les 13 entitats que la conformen, i aquesta metodologia, fou presentat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell (gener 2016), i al públic en general (març 2016). Ben aviat està prevista la compareixença en la Comissió d'estudi del procés constituent.  

Propera entrada: Què és Reinicia en 7 preguntes i respostes

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada