dissabte, 7 de maig del 2016

València, capital de les Espanyes en el Renaixement (Davantal)


El Renaixement és un moviment intel·lectual i artístic nascut a Itàlia que renova la cultura medieval amb la reivindicació del món clàssic grecollatí, un moviment que té els seus precedents en l’humanisme aparegut durant el segle XIV.  Abraça el període que va des del darrer terç del segle XV fins als inicis de la segona meitat del segle XVI.

Els llibres ens diuen que els escriptors van abandonar el català a favor del llatí i del castellà i que, a partir del segle XVI, el llatí va perdre força i va ser el castellà va anar guanyant posicions com a llengua de cultura.

En la segona meitat d’aquest segle XVI, el 1556, comença el regnat de Felip II que s’allargarà fins al 1598.

Aquesta etapa de la segona meitat del segle XVI és crucial per entendre una part molt important de la història de la Nació catalana... Una història amb molts interrogants...

Per què Felip II, el 1561, crea la Villa i Corte al poble de Madrid?

Què va passar exactament a partir d’aquest any en què es trasllada la Cort a un poble de poc més de 15.000 habitants?

Què hi té a veure la revolta dels Agermanats al Regne de València el 1520?

En el programa d’avui intentarem esbrinar quin va ser el paper del Regne de València en l’entramat de la política europea de finals del segle  XV i principis del segle XVI.

¿Què va passar durant el període que va des de 1469, quan es produeix el matrimoni de Ferran el Catòlic, rei de Sicília amb Isabel, futura reina de Castella, fins a 1524, amb la proclamació de Germana de Foix, vídua de Ferran el Catòlic, com a virreina de València?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada