dimarts, 24 d’octubre del 2017

La fi del monestir femení de Sant Joan de les Abadesses (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


El Monestir de Sant Joan, anomenat antigament Sant Joan de Ripoll, és un antic monestir al nucli de Sant Joan de les Abadesses. És un monument declarat bé cultural d'interès nacional.

L’any 885, el comte Guigré el Pilós crea una comunitat de monges benedictines que serà el primer monestir femení fundat a Catalunya. Emma, filla dels comtes, en serà la primera abadessa.

El 1017, enguany fa mil anys,  la comunitat va ser dissolta. La darrera abadessa, Ingilberga, va ser expulsada de Sant Joan, amb tota la seva comunitat de monges, a través d'una butlla papal que l'acusava d'haver dissolt la moralitat del monestir. Es difonen rumors que les monges duen una vida poc exemplar. El cert és que el comte de Besalú, Bernat Tallaferro, germanastre d’Ingilberga, cobeja el monestir perquè vol ampliar les seves possessions territorials i afermar-se en el poder. Arran de les acusacions del comte, Benet VI ordena la dissolució de la comunitat i la institució, en el seu lloc, d’una comunitat de canonges.

A més de la dissolució de la comunitat femenina i d’establir a Sant Joan un orde masculí, es va erigir el nou bisbat de Besalú (un fill de Tallaferro, Guifré, en seria el primer i únic bisbe).

Avui, a LA CLAU de la nostra història parlarem del Monestir femení de Sant Joan de les Abadesses i de la seva fi fa mil anys.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada