dimarts, 9 de gener del 2018

Els llibres del colonitzador (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)




Els europeus que van colonitzar Amèrica eren lectors de llibres? Si és així, quines eren Les seves lectures preferides?
El nord-americà Irving Leonard,professor vitalici de la Universitat de Michigan, publicava el 1949, un llibre de referència al qual va dedicar vint anys d’investigació i redacció. Aquest llibre es va traduir a Mèxic el 1953 amb el títol de “Los libros del conquistador”.
En la seva investigació, Leonard va fer una intensa recerca als arxius nacionals de Ciutat de Mèxic i de Lima, així com a l’Arxiu d’Índies de Sevilla sobretot dels contractes comercials entre els llibreters d’una i altra banda de l’oceà. Aquests contractes eren les úniques referències que pensava que li podien revelar el grau d’afició a la lectura a l’Amèrica colonial del segle XVI. Les referències que ens mostra en el seu llibre arriben fins al 1605, any de l’arribada del Quixot al Nou Món.
Irving Leonard demostra en aquest llibre que els primers europeus colonitzadors d’Amèrica llegien....i força. Principalment llibres de cavalleries, com L’Amadís de Gaula, també llegien llibres com La Celestina i la novel·la picaresca, des del Lazarillo de Tormes fins a Guzmán de Alfarache i, sobretot, a partir de 1605, El Quijote.
S’hi emportaven llibres en el seu viatge i, fins i tot, els que pertanyien a classes més poderoses s’hi enduien les seves biblioteques.
.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada