dimarts, 4 de febrer del 2020

El tenor Francesc Viñas i el concurs internacional d'òpera, oratori i lied (DAVANTAL del programa 163 de LA CLAU de la nostra història)


El 1863 naixia a Moià el gran tenor català Francesc Viñas i Dordal. Se’l considera un tenor versàtil, tant des del punt de vista vocal con d’actor. Ha passat a la història com el tenor català wagnerià per excel·lència. Va ser una de les figures operístiques catalanes més internacionals gràcies a les seves interpretacions de Wagner, un repertori considerat especialment difícil i que va arribar a cantar en els millors teatres d’arreu del món. Tot i així, el seu repertori engloba gran varietat d’estils i estètiques musicals i va ser un excel·lent intèrpret de les òperes de Verdi, Bizet o Botio, entre altres.  Durant la seva carrera va interpretar fins a trenta-set òperes molt diverses.

El 1888 es presentà al Gran Teatre del Liceu amb el paper titular de Lohengrin, que al llarg de la seva carrera interpretà més de cent vegades. Va actuar  a l’Scala de Milà, al Covent Garden, al Metropolitan de Nova York i a les òperes de Boston, Filadèlfia, Sant Louis i Chicago. Entre el 1907 i el 1916 actuà en més de cent representacions al Liceu, activitat que compaginà amb reeixides actuacions a Lisboa, Madrid, Londres, Nàpols i Buenos Aires. El 1916 es va retirar de l’escena operística a Madrid.

L’any 1963, Jacint Vilardell va fundar, en memòria del tenor català,  el Concurs Tenor Viñas. Aquest concurs ha esdevingut una de les competicions més importants del món de l’òpera, l’oratori i el Lied, on cada any participen joves cantants d’arreu del món. 

Per facilitar la participació i acostar el concurs als cantants d’altres països, el Gran Teatre del Liceu té un acord amb els teatres d’òpera de Madrid, París, Londres, Berlín, Milà, Nova York, Los Angeles, San Francisco, Pequín i Moscou  per celebrar-hi proves preliminars.

La prova final se celebra cada mes de gener al Gran Teatre del Liceu, així com el Concert Final amb els premiats, acompanyats per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. Els premiats, a més d’obtenir els Premis Oficials, obtenen altres guardons com borses d’estudis i contractes per a actuacions a diferents teatres i festivals.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada