divendres, 18 de setembre del 2020

El Futurisme (1. El moviment agressiu, l'insomni febril, la cursa, el salt mortal, la bufetada, el puny...)

Nosaltres afirmem que la magnificència del món s'ha enriquit amb una bellesa nova: la bellesa de la velocitat. Un cotxe de carreres amb el seu capó adornat amb grans tubs semblants a serpents d'alè explosiu... un cotxe brogent, que sembla que corre sobre la metralla, és més bell que la Victòria de Samotràcia.

L’anterior paràgraf és el punt número 4 del Manifest del Futurisme que Filippo Tommaso Marinetti, poeta i novel•lista italià, va publicar al diari francès Le Figaro l'any 1909.

Dinamisme, valor, audàcia, amor al perill, rebel·lia, lluita, militarisme, patriotisme... són alguns dels valors que recull el Manifest. La ciència i la tècnica dels nous temps imposaven un art diferent, un art que pogués representar el moviment i el dinamisme. Per aconseguir-ho opten per representar la realitat a través del simultaneisme (multiplicar les posicions d’una mateixa figura. Repetir l’acció des de diferents angles).

“Nu baixant una escala”, de Marcel Duchamp, n’es un bon exemple d’aquesta tècnica

També aquesta obra de GinoSeverini - “Jeroglífic dinámic del Bal Tabarin”

En poesia, la millor manera d’expressar aquest moviment era mitjançant els cal·ligrames. Ho veurem en el proper article.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada