dilluns, 28 de setembre del 2020

Inhabilitació president Torra: repressió i manca d'unitat

 

La més que esperada inhabilitació del president Torra no fa més que evidenciar que la repressió de l’Estat espanyol contra l’independentisme ni s’atura ni té cap intenció de fer-ho. No importa el color del govern de torn. Fins i tot no ha importat mai ni el règim que ha governat històricament l’Estat. ¿Què tenen en comú la restauració borbònica, la dictadura de Primo de Rivera, la segona república, el franquisme o l’actual monarquia parlamentària, els diferents règims que han governat l’Estat espanyol des de principis del segle XX? Doncs la repressió contra Catalunya i contra el president de la Generalitat, la màxima institució del país.

Dels dos presidents de la Mancomunitat de Catalunya i dels onze presidents de la Generalitat que hi ha hagut des del restabliment de l’autogovern en el segle XX, només dos no han sofert la repressió de l’Estat espanyol. Només dos no han estat processats, empresonats, inhabilitats, exiliats o, fins i tot, executats.

L’altre fet que evidencia la inhabilitació del president Torra és la manca d’unitat de tot tipus, tant dels partits polítics independentistes com dels moviments de la societat civil. Cadascú per la seva banda. Cadascú amb les seves particulars convocatòries. I el més preocupant: mancats de qualsevol estratègia que pugui fer efectiu el mandat de l’1 octubre.

Més enllà del que pugui passar en els propers dies, malgrat les mobilitzacions i protestes que es produeixin, tot acabarà amb unes noves eleccions que no resoldran res, que faran que tot quedi igual o pitjor, parlamentàriament parlant.

L’independentisme és ben viu, però orfe de direcció, sense lideratges clars i sense una estratègia comuna, sense la qual la independència i la República s’allunyen en l’horitzó.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada